Петък, 08 Oct 2021
    
Любопитно Спорт

Юрий Божанов – вторият най-силен мъж в България и майстор на вафли

  10.07.2021 11:49  
Юрий Божанов – вторият най-силен мъж в България и майстор на вафли

Весела ГОРАНОВА

В България има силни мъже. Доказателство затова е Юрий Божанов, който е единственият състезател по силов многобой от Бургаски регион. Тази година той стана вторият най-силен мъж в родината ни. Редовно участва в първенства по силов многобой и печели множество състезания с дисциплини като: "Дърпане на бус от седнало положение", "Фермерска разходка", "Логлифт за максимално повдигната тежест", "Кръст", "Кобилица" и "Мъртва тяга с автомобил".

28-годишният атлет се запалва по тежестите от малък, сам си прави фитнес зала до дома си, като постепенно се сдобива с всички уреди, необходими за подготовка. Споделя, че целта му е да вдъхновява и помага на други хора да достигнат своя максимален потенциал.

"От малък се занимавам с вдигане на тежести. Всичко тръгна от село, където има много работа и постоянно се налага да се вдигат тежки предмети. Така се запалих по силовия многобой. Започнах със 100 кг гума, след това с 200 кг, а след това реших да се занимавам професионално. Един ден, прибирайки се от работа като готвач, родителите ми ме изненадаха: Юрий, ще участваш в състезанието Strong man, записахме те за участие". Така започна всичко", споделя той.

 

Дебютът на Юрий като професионалист е през август 2015 година, а арена на състезанието се превръща площад "Тройката" в центъра на родния му Бургас. "Беше много вълнуващо, записах добри резултати и се насладих изцяло на състезателния характер", коментира той.

Споделя, че от всички силови дисциплини, любими са му "Фермерска разходка" и "Кобилица". "Рекордът ми е по 180 кг в ръка, общо 360 кг", разказва Юрий за постиженията си с "Фермерска разходка". "Кобилицата" съм я товарил с над 400 кг, разкрива бургазлията, като с тази тежест е изминавал 6 метра. "Дърпал съм и пожарна - 20 тона, пълна с вода. Направиха си майтап, като поставиха и една бутилка половин литър върху нея, за допълнителна „тежест“. Въпросната случка е от състезание в Царево.

Ако случайно загуби турнир той казва, че всяко състезание е урок, който го вдъхновява да продължи напред. Божанката, както е известен, издава и една от тайните за своите успехи - след всяка тренировка играе шах, което му помага да бъде по-концентриран по време на сьстезания.

Първите си тренировки започва през 2009 г., при абсолютно първобитни условия - с лост от комбайна, тежести за трактор, счупена лежанка, две щайги с дъска, без ток, на свещи. 3 години по-късно, с огромно желание и подкрепа на роднини и приятели, Юрий разполага с всичко необходимо за подготовка.

Извън живота на силов атлет, Юрий е майстор на вафли в голяма бургаска фирма. Живее на пълни обороти, а денят му започва по първи петли. "Ставам в 4:30 часа, слагам белите дрехи и отивам на работа да правя вафли. Натоварването е сериозно, на ден вдигам около тон и 800 кг брашно, така че започвам с тренировките още на работното място", казва с усмивка на лице Юрий. Именно бургаският производител на захарни изделия е основният му спонсор. "Сърдечно им благодаря за подкрепата. Те са основният ми мотиватор да продължавам да тренирам. Тяхното доверие означава много за мен. Страхотно е чувството, че има някой, който вярва в теб. Досега бях съвсем сам, сега усещам, че имам стабилен гръб зад себе си".

След работа тренира на гладен стомах, като "една хубава, тежка тренировка" продължава около час. За загрявка Божанов започва със 150 кг тежести. Споделя, че не спазва специфичен хранителен режим, а обича да хапва от всичко. "Хапвам си много. Обичам да ям месо и картофи. Сладкото също ми е слабост".

От самоделната зала в кв. Долно Езерово Юрий гледа през океана към САЩ, където мечтае да се състезава един ден. "Там нивото е съвсем различно, елитът се събира в Щатите. Мечтая един ден да съм сред най-добрите в света и да съм част от състезанията в САЩ ("Арнолд класик")".

А мечтите се сбъдват с много труд, споделя Божанката и обещава, че няма да спира пред нищо. "Амбициите ми са големи. Няма да се откажа, каквото и да става. Такъв съм си - наумя ли си нещо, няма какво да ме спре", категоричен е най-силният сладкар у нас.

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран