Петък, 08 Oct 2021
    
Избори 2021

Яна Николова, кандидат-депутат „Изправи се! Мутри вън!“: Екокаузите по Черноморието са силата ми

  04.07.2021 11:23  
Яна Николова, кандидат-депутат „Изправи се! Мутри вън!“: Екокаузите по Черноморието са силата ми

Георги РУСИНОВ

 

Кандидат-депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Яна Николова е един от активните граждани на курортния град Черноморец. Тя е на 46 години, а от 25 години се занимава с частен бизнес в сферата на търговията. Николова много често е двигателят на различни каузи, свързани с проблеми в родния й град. Една от победите, с които се гордее, е кампанията за радиацията в залива Вромос, която предизвиква голям обществен отзвук, вследствие на който е последвало опровержение от страна на държавата.

„След като видяхме, че нещата се получават и хората в Черноморец могат да бъдат единни, решихме да продължим с по-големи каузи. Основният проблем е новопостроеното пристанище на централния ни плаж. Заради него се съкрати плажната ивица и част от водата се заблатява. Тогава направихме подписка. Входирахме я до Министерски съвет и ни обърнаха изключително бързо внимание. Дойдоха, направиха проучвания“, коментира тя пред репортер на „Черноморски фар“

Николова добави, че успех е постигнат и от Океанологията във Варна са изпратили специалисти, които са поставили апарат, който ще проучва в рамките на три месеца какви щети е създало пристанището на плажната ивица, след което ще се търсят варианти за възстановяване на ивицата.

Атия също е сред каузите на Николова.

„Преди няколко години се свързаха с мен местни за техните проблеми със сметището и ББ кубовете. Сега дори има един проблем, който не е засегнат. Старото хвостохранилище явно не е поддържано много добре и има големи ями, които са зейнали“, посочи тя.

Покрай проблемите в Атия се запознава и с водача на Движение 21 в Бургас, депутат от 45-то НС и кандидат в 46-то Драгомир Ошавков.

„Той помагаше за каузата. Във времето доста пъти съм се допитвала и до него с юридически въпроси. Преди няколко месеца дойде поканата за участие в изборите. От гражданската квота съм, но във времето разбрах, че всичко е политика – от цената на тока до цената на шезлонга. Затова реших, че трябва да се опитам да влия на събитията на местно ниво и на ниво централна власт“, заяви Николова.

Като депутат тя би се занимавала с екокаузи и тези, свързани с Черноморието.

„Свободните зони по плажовете са крайно недостатъчни. Цените са скъпи. Презастрояването, като цяло бетонирането, също са проблемни. Това са важни неща за туризма“, смята кандидат-депутатът.

Не на последно място Николова смята, че трябва да се реши проблемът и с дивото къмпингуване, който имат и те в Черноморец. Промяна в Наредбата трябва да има, но може да се помисли за въвеждане на такса, или създаването на общински къмпинги.

Към избирателите тя се обръща с посланието да гласуват без страх и да вярват в промяната.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран