Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Избори 2021 Мнения

Драгомир Ошавков, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!“: Очаквам обединение на партиите на промяната около няколко важни проблема

  02.07.2021 17:54  
Драгомир Ошавков, кандидат-депутат, „Изправи се! Мутри вън!“: Очаквам обединение на партиите на промяната около няколко важни проблема

Драгомир Ошавков е на 47 години от Бургас. Роден и завършил средното си образование в Айтос. Дипломиран юрист от ЮФ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. работи като адвокат в Бургас. Член на Националния съвет на „Движение 21” и координатор на партията за община Бургас. Депутат в 45 Народно събрание и секретар на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“. Член на Временната комисия по ревизиите. Кандидат за народен представител в 46 Народно събрание от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ с преференция 102 в бюлетина номер 8.

 

„С една комисия доказахме, че корупцията на ГЕРБ излиза наяве“, категоричен е адвокатът

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

- Адвокат Ошавков, бяхте депутат в последното, 45-о Народно събрание. Приемате ли се за политик?

- Не. В България професионален политик могат да се нарекат само една шепа хора. А част от тях са наистина лош пример за професионален политик. Сещам се, че когато стана ясно, че съм избран за народен представител в предходното 45 Народно събрание, съпругата ми реагира така: „Ами аз сега как да кажа на хората, какво работи мъжът ми?“ Това звучи като анекдот, но всъщност показва ясно колко е нисък авторитетът на парламента в общественото съзнание. Смятам, че до голяма степен вина за това носи и изпълнителната власт, която целенасочено неглижираше през последните десетина години ролята на Народното събрание. Не можеш да очакваш, че хората ще уважават институцията, когато наричаш председателя на Парламента ПКП, както и да гледаш на процедурата по приемане на законите като досадна подробност, която да парафира вече взетите от премиера решения.

В предходния парламент колегите ми гласуваха доверие и бях избран за парламентарен секретар на Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, както и за един от общо 18-те членове на Комисията по ревизиите, което приемам за добра професионална оценка.

В личен план се опитвам да не се вземам много на сериозно, защото знам как изглеждат в очите на хората „политици“, които са си повярвали прекалено много и прекалено бързо.

- 45-ото Народно събрание ще бъде запомнено и с Комисията по ревизиите, на която бяхте член. Не мислите ли, че комисията беше съставена преди всичко с цел медиен шум?

- Медийното внимание се появи едва на четвъртото заседание, след скандалните разкрития, направени от свидетеля Илчовски. На едно от първите заседания, от страна на членове на комисията от квотата на ГЕРБ имаше изказвания, че тази комисия не е разследващ орган и не е нейна работа да се занимава с такива теми, на което аз отговорих, че именно в това е проблемът - защото никой от многобройните държавни органи, призвани да се борят с корупцията, не се е занимавал с тези въпроси, та се налага народни представители да правят това. А в работата си като член на тази комисия ми помогнаха и инстинктите ми на адвокат, като в резултат успях да задам няколко въпроса, които доведоха до някои от най-скандалните разкрития в рамките на комисията. За това колко добре си е свършила работата тази комисия говори и фактът, че буквално тези дни Министерски съвет разкри, че публичните предприятия са раздали на свои фирми близо 9 милиарда лева без обществени поръчки, по т.нар. процедура за вътрешно възлагане. Началото на проверките по този въпрос беше поставено именно от Комисията по ревизиите с разкритията за ин-хаус процедурите в държавното предприятие „Автомагистрали“ АД

- Какво очаквате да видите в следващото Народно събрание?

- Очаквам да видя връщане на дебата в парламентарната зала - нещо забравено в последните 12 години. България все пак е парламентарна република и след като Народното събрание е институцията, която излъчва правителството, то правителството следва да се отчита пред него. Другото по-различно нещо, което се надявам да видя в новия парламент, е връщане на експертизата в нормотворчеството. Убеден съм, че всяка една промяна в нормативната уредба на която и да е сфера на обществения живот следва да бъде направена само с участието на експерти в съответната област и след внимателен анализ на ефекта от промените. Когато се оставят хора, които не са специалисти в дадена област, да „пипат“ в материя, от която нищо не разбират, се получават страшни законодателни недоразумения. Примери за това много.

Имайки предвид заложените от предишното управление капани, в следващото Народно събрание със сигурност ще се наложи да направят някои неотложни промени в Закона за държавния служител, Закона за публичните предприятия, Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и др. И ако се върнем отново на въпроса за Комисията по ревизиите, то можем да кажем, че именно промените в тези закони ще дадат възможност да се довърши работата на комисията.

- Как гледате на евентуално бъдещо коалиционно правителство и в какъв състав да е то?

- Най-добрият вариант е т.нар, партии на промяната да имат мнозинство в следващия парламент, което да им позволи да съставят правителство без да търсят подкрепа от други партии в парламента. В противен случай ще бъдем изправени пред вариант да се търси подкрепа за всяко едно от конкретните гласувания в парламента в други политически формации, като тук не включвам ГЕРБ и ДПС. И понеже в последните десетилетия хората се нагледаха на какви ли не безпринципни коалиции, мисля, че всички партии на промяната в новото Народно събрание, ще бъдат изключително предпазливи към всяка една идея за коалиция, която включва някой друг извън ИТН, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“.

- Добре, но смятате ли, че в едно такова управление, на тези политически сили, ще има добър диалог и разбиране?

- Смятам, че ще можем да се обединим около решаването на няколко основни проблема. Те са свързани със съдебната реформа, отстраняването на сегашния главен прокурор и промените в законите, които посочих преди малко. Те са нужни с оглед на това да бъдат преустановени корупционните схеми, които ГЕРБ е наложил след 12 години управление, както и да разчистят пътя на едно следващо правителство при провеждането на нова самостоятелна политика. Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ доказа, че даже и коалиция, съставена от политически сили от разнородни политически субекти, има възможност да работи в екип и да постига успехи. След като сме обединени от няколко общи цели, това е добра основа за едно коалиционно споразумение за управление.

- Машинният вот. Гореща тема. Появиха се прогнози, че заради него избирателната активност ще е много ниска. Вашето мнение?

- Генералната репетиция за машинния вот се случи преди дни на местните избори в Благоевград, които доказаха, че машинният вот ще се случи без проблеми. Да не забравяме, че ако някъде възникне сериозен технически проблем, който не може да бъде отстранен, ще се премине на хартиен вот.

- Като кореняк айтозлия вълнувате ли се какво се случва в родния ви град? Очаквате ли подкрепа от местните?

-Р азбира се, че се вълнувам. Както на шега се казва: „момчето може да си тръгне от Айтос, но Айтос не си тръгва от момчето“. Очаквам подкрепата на айтозлии не само заради това, че съм роден и израснал там, а и заради това, че районът има нужда от свои представители в следващото НС.

Приоритет за мен ще бъде работата по изнасянето на тежкотоварния трафик извън града. Заради него в тежки катастрофи през годините неведнъж са пострадвали хора. Последната такава беше през 2020-а, когато ТИР помете 11 автомобила, жена загина, а друга – бременна бе пострадала. Айтос остана един от малкото общински центрове, където все още няма обход за тежкотоварния трафик. Обходи има в Поморие, Несебър, Созопол, но втората най-голяма община в Бургаска област – община Айтос, все още няма такъв.

Решаването на проблема с безработицата е процес, който трябва да става със съвместното участие на местната и централната власт. В този ред на мисли защо да не помислим и за индустриален парк в Айтос?


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ