Петък, 08 Oct 2021
    
Бизнес

Туроператори: Губим традиционни пазари заради Ковид-правилата

  02.07.2021 15:33  
Туроператори: Губим традиционни пазари заради Ковид-правилата

Дона МИТЕВА

Седем писма са изпратени до правителството от туроператори от Бургас, отделно има и две със същата тематика до президента Румен Радев с настояване за ясни правила при входящия туризъм. Добавени са и справки за процента на  заболеваемост например на Украйна, където той е под 2. „Румъния и Чехия са на 5% заболеваемост, но там махнахме тестовете на база двустранни споразумения, на база реципрочност. Украйна свали тестовете преди седмица – къде е тук реципрочността“, пита туроператора Иван Кирязов.

Днес към това се добави и настояването им да бъдат отменени  цветните зони за влизане на туристи в България, което може да стане с промяна на заповедта на здравното министерство, влязла в сила от началото на месеца. Според хората от бранша тази заповед не работи, напротив тя спъва българския туризъм. Затова искат връщане на стария принцип, който има ваксина, документ за преболедувам, писиар или бърз антигенен тест да пътува, защото това дава прогноза за входящите пазари.

Ако в рамките на седмица заповедта не бъде променена, част от туроператорите са готови на протестни действия. Иван Кирязов пояснява: „Даваме срок на министерството на здравеопазването, което до ден днешен нито един път не е отговорило на нашите писма, не е поканило никой от бранша преди да бъде издадена заповед какво може да се направи. Заповедта се издава заради самата заповед“.

Защо се правят червена, оранжева, зелена зона с тези неясни критерии. Какво се прави с тези контролни тестове на граицата – ако някой излезе положителен в един автобус? Всички ли се карантинират, връщат ли се обратно, кой плаща неустойките – това са въпроси, които задават хората от туризма.

„Сезонът не започна както трябва - водим битка за всеки турист, тази заповед просто ще приключи България като туристическа дестинация с това, което са измислили.  Наблюдават се откази от резервации, съобщава Диян Минков, управител на МД тур. „Изместват се групи към Черна гора, Албания – туристите отиват към зони където няма тестове, там им излиза пакетът с по-ниска цена“, допълва той.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Иван Киров, кандидат за народен представител от ПП МИР: Не обещаваме неизпълнимото
  09.07.2021 15:34      

За изборите на 11 юли 2021 г. отново съм кандидат за народен представител в 46-ото Народно събран