Четвъртък, 23 Сеп 2021
    
Бургас

Бургазлии ще искат ревизия за реконструкцията на булевард „Демокрация“

  24.06.2021 12:24  
Бургазлии ще искат ревизия за реконструкцията на булевард „Демокрация“

Бус лентата зад Механото да бъде премахната и превърната в „зелена зона“, зоват живеещи в района

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии ще поискат ревизия на реконструкцията на булевард „Демокрация“. Това стана ясно от пресконференция на недоволни граждани, живеещи по булеварда. Сформиран е Инициативен комитет, който подготвя мирен протест тази събота. Организатор на гражданското недоволство е адвокат Красимира Астакова. Към гражданското недоволство се присъедини и бившият общински съветник Георги Дражев.

Той посочи, че още в началото е атакувал изсичането на дървета пред блок 61 в „Лазур“, но по негови думи нищо не се е случило в съда. Дражев обаче изнесе информация, че 1/3 от реконструкцията е била изпълнена без обществена поръчка. Той поне не намирал информация за провеждането на такава. Ремонтът се водил спешен и е поверен на „Пътстрой“. Показа договори за това.

„В момента булевардът е неудобен за всички – шофьори, автобуси и пешеходци. Придвижването е станало 3 пъти по-бавно. Много търговски обекти затвориха, защото доставчиците не могат да спират. Между 300 и 500 работни места за изгубени“, каза той.

Адвокат Астакова обясни, че живее в района зад Механото, който е един от най-проблемните по „Демокрация“. Поради факта, че бус лентата е непрекъсната много хора не можели да достигат до гаражите си, посочи тя. Астакова добави, че трябва да се извърши нарушение, за да се достигне до тях, т.е. преминаване през бус лентата, което освен забранено е и предпоставка за ПТП. Само в тази част подходите за гаражи били 7-8 на брой.

„Не е помислено за живеещите в този район. Там имаме и поликлиника „Демокрация“, но пациентите няма къде да паркират. Ставала съм свидетел как таксита спират буквално на тротоара, за да оставят болни и трудноподвижни хора. Търговците, както стана ясно срещат трудности, тъй като доставчиците не могат да заредят обектите им. Забелязала съм и как тенденциозно последните биват глобявани, когато са спрели за малко да разтоварят стока“, каза тя.

Юристът коментира и друг проблем, който тя и съседите и срещат всеки ден.

„Пред нас не са предвидени паркоместа, а няма другаде къде да спираме. Ако искаме да оставим автомобилите си, трябва да е в съседните улици, които са „зелена зона“ и да плащаме на час. Проведох разговор с директора на ОП „Транспорт“ дали не могат да ни издадат поне стикери, с които да паркираме. Отговорът беше „не, защото не сте в зелена зона“. Заради всички тези проблеми още октомври събрахме подписка, на която се разписаха над 120 души, живеещи по булеварда. Няколко пъти ни обещаваха срещи и че ще дойдат на място, но все не ставаше. Затова решихме да организираме мирен протест тази събота. Призоваваме всички граждани да дойдат и да изразят гражданското си мнение, тъй като този булевард е неудобен за всички“, уточни организаторът на протеста.

Тя изрази и мнение, че Бургас няма нужда от такива бус ленти, заради които бе реконструиран булеварда. Според Астакова трафикът на автобусите не е толкова интензивен, за да се налага бус лента, която в случая пред тях спокойна можела да стане „зелена зона“.

Адвокат Астакова и останалите недоволстващи от реконструираната „Демокрация“ са убедени, че трябва да се направи ревизия и да се проведе ново обществено обсъждане. Последното се налагало, тъй като на предходното такова от Община Бургас били показали един проект, а в последствие бил изпълнен съвсем друг, с който хората не са се запознавали. В това бяха категорични и останалите присъстващи на пресконференцията. Инициативният комитет ще потърси и мнението на външни експерти. Правата си ще търсят и в съда, добави още адвокатът.

Пътният експерт Руси Русев е друг от недоволните и който по думите на Астакова пръв е започнал да дава гласност на проблемите още по време на реконструкцията. Той изброи и най-съществените проблеми. Преди ремонта всяка лента за движение била широка 3.75 метра. Сега бус лентата е 3.25 метра, а останалите по 3 метра. За сметка на това тротоарите на места са излишно удължени според него.

Лентата за паркиране също е много тясна, по-големите автомобили спирали и в част от платното за движение. Освен това слизащите от лявата страна водач и пътници са застрашени от инцидент, тъй като стъпвали директно на пътя. Друг проблем, който той смята, че не е маловажен е невъзможността по целия булевард да се завие в обратна посока. Какво ще стане с аварирал автобус в коридора за бус лентата, пита Русев. Отговорили му, че ще влизат на заден ход да изтеглят авариралия автобус.

Протестът ще се проведе в събота, в района зад Механото, от 10 часа. Организаторите ще блокират само едно платно, за да не дразнят допълнително съгражданите си, но държат да покажат недоволството си.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен