Вторник, 21 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Представиха „Програмиране на изкуствен интелект“ – най –новата специалност в IT гимназията

  23.06.2021 12:26  
Представиха „Програмиране на изкуствен интелект“ – най –новата специалност в IT гимназията

Дона МИТЕВА

Най-новата и актуална учебна специалност – „Програмиране на изкуствен интелект“, която ще стартира през септември в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации /IT гимназията/, бе представена днес в конферентната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас.

Събитието откри директорът на гимназията Димитрина Тодорова.

„Вече шест месеца се разработва учебната програма за тази нова и много търсена от IT компаниите специалност. Освен програмиране, учениците ще изучават в нея алгоритми за машинно самообучение, обектно-програмирано ориентиранe, компютърно моделиране, математика и интензивно изучаване на английски език. Основният програмен език, който ще се изучава ще бъде Python“, разказа тя.

За „Програмиране на изкуствен интелект“ може да се кандидатства от 5 до 7 юли, когато е приемът за учебната 2021-2022 година. Курсът на обучение ще бъде пет години, а професионално-квалификационната степен, с която ще завършват гимназистите – трета.

Балообразуващи оценки за приема ще бъдат: български език и литература, математика от Националното външно оценяване и оценките от свидетелството за основно образование по математика и физика.

Преподаватели по специалните предмети разкриха предизвикателствата пред учениците, избрали да учат в най-модерното училищше на града.  Виктор Стоев обясни по учебни години какво усвояват младите хора. А преподавателката по английски Йорданка Николова запозна присъстващите с учебната програма по езиците. Оказа се, че в осми клас, учениците от професионалната гимназия имат толкова часове по английски, колкото техните приятели от самата английска гимназия, а на финала също могат да защитят езиков сертификат, като това става в училищна среда.

 „Всички международни сертификационни изпити по английски език и по технологии се осъществяват на територията на училището, тъй като работим с изпитен център, който е представител на Кеймбридж и е един от малкото в България.

Математиката е изключително важна за учениците, но освен това при нас те ще изучават интензивно английски език, като в профилирана езикова гимназия, а от втори курс и немски език“, допълни още директорът на гимназията“, подчерта директор Тодорова.

Учениците Елица и Илиян, от трети курс, разказаха за работата в асинхронна среда, за предизвикателствата на практиките, които се провеждат.

Най-сериозно внимание бе обърнато на представители на IT фирмите-партньори на училището, които в реална среда в повечето случаи са конкуренти, но когато става дума за доброто на учебното заведение – те работят в синхрон.

Всички защитиха мнението, че подобни специалисти все повече се търсят и условията им за бъдещо развитие са много добри. Те са готови да приветстват всеки един от учениците, който като начало се включи като практикант в реална работна среда, а по-късно и като техен колега.

Подчертано бе, че новата специалност е естествено продължение в развитието на професионалната гимназия.

На срещата присъства зам.-кметът Йорданка Ананиева, отговаряща за образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики. Тя благодари от името на Община Бургас на фирмите партньори и на отличния преподавателски екип в IT гимназията.  „На етапа, когато се създава един проект се влага много положителна енергия, но още по-важно е тази енергия да се задържи и развие, когато тя се разраства“, подчерта тя, допълвайки ролята и на двата университета в града и живата връзка, която съществува между тях и гимназията.

Точно за тази връзка говори и професор Сотир Сотиров, който подчерта, че в гимназията се получават реални знания и умения, които дават възможност на завършилите я да започнат работа, или да продължат образованието си. „Учениците получават практично насочено обучение“, заключи той и допълни, че всеки ученик е добре дошъл в лабораториите на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, а  като завърши средно образование и като студент там.

„Майчиният език на технологиите е английският. А да знаеш и владееш съвременни технологии и английски е голямо преимущество. Това е водещ приоритет“, заключи при финала на срещата директор Тодорова. Тя покани желаещите да посетят гимназията в следващите няколко дни от 15.00 до 17.30 часа, когато с ученици за гидове ще могат да се запознаят с условията на работа в училището.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен