Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Бизнес Бургас

В Бургаско: Цените на хранителните продукти летят нагоре

  23.06.2021 15:00  
В Бургаско: Цените на хранителните продукти летят нагоре

Дона МИТЕВА

По време на пандемията, улисани в опазване на семейството и близките от коварния ковид, боледуване и ваксинации малцина обърнаха внимание на това, как цените на хранителните продукти скочиха драстично. Повишението в различните градове на страната е различно.

В Бургас, например, се подслаждаме с най-скъпата захар в страната, сочи справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цени на едро на основни хранителни стоки по региони за периода от 7 - 11 юни. В нашата област цената на едро е 1,65 лв. за килограм, докато в област Пловдив е 1.20 - 1.25 лв. за килограм. Няма как продавачите в кварталните бакалии да не слагат и те своята надценка. А не бе далеч времето, когато тя се харчеше по левче на дребно в магазините, та при промоции падаше и на стотинки.

В челните редици сме и по скъп ориз – 2.90, докато в Смолянско е на цена от 1,55 лв. При снънчогледовото олио си разменяме местата със Смолян – там цената е 3,65 лева литровата пластмасова бутилка, в Бургас – 3.00 лева. Въпреки това бургаските домакини са  категорични, че по време на пандемията цената на тази стока е скочила с повече от левче и има магазини, където може да се купи и за почти четири лева.

Кашкавалът „Витоша“ и замразеното пиле също са сред най-скъпите, които се продават в нашата област. Витоша-та по местните магазини е над 10 лева, а в столицата килограмът му е 8,82 лв. Най-евтино замразено пиле ядат в Ямбол – за три лева килограма, докато в Бургас то струва петачка.

Беглият преглед на едровите цени, обявени от ДКСБТ, отново навежда на мисълта, си оставаме един от най-скъпите градове в страната. А средствата, давани от всяко семейство за храна, никак не са малко. Те представляват основно перо от харчовете на бургазлии. Не са редки случаите, в които семейства вземат кредити, за да се изхранват.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ