Вторник, 28 Дек 2021
    
Средец

Откриха обновената отсечка от село Голямо Буково до Манастира

  24.06.2021 16:14  
Откриха обновената отсечка от село Голямо Буково до Манастира

Пътят от село Голямо Буково до единствения действащ в Странджа планина манастир вече е ремонтиран.

Вчера бе прерязана лентата на новата четири километрова отсечка, която е рехабилитирана по проект на Трансгранично сътрудничество с турската община Пехливанкьой. Община Средец спечели финансирене с идеята "Популяризиране на културния туризъм в Пехливанкьой и Средец".

Стойността на проекта е 453 979.78 евро, от които Община Средец усвои 246 156.87 евро. 
Освен асфалтираната отсечка е изградена и екопътека, която води до аязмотго и манастира „Свети Животоприемен източник“, известен с лековитата си вода. Освен това е ремонтирана и чешма, направено и барбекю за желащите за пикник.

С обновения път се дава възможност повече хора да стигнат до манастира и да се поклонят там, както и да се развие туризма в тази част на Странджа.
През последните години село Голямо Буково се възроди, десетки бургазлии си направиха там къщи и вили.

„Този път беше дългоочакван проект, който намери своя край. Той се търсеше от много хора, заяви кметът на Средец инж. Иван Жабов.

По проекта ще бъде направен и цифров атлас за смартфони, който ще показва какви забележителности има в Странджа -Ялдъз, той ще  разказва за легендите за водата и ще показва маршрутите, по които може дасе премине в тази част.

Турският парктньор Пехливанкьой е възстановил културен исторически обект. Идеята да се опознае Странджа, да се види колко е красива тя, заявиха от община Средец. За откриването пристигна и турска делегация. 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов