Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Бизнес Руен

Дъждът съсипа черешите

  22.06.2021 12:38  
Дъждът съсипа черешите

Дона МИТЕВА

Проливните дъждове през миналата седмица съсипаха голяма част от черешите, които в момента зреят.

„Почти 30% от плодовете вече са напукани. Очаквам в следващите два-три дни да стане ясно още колко ще са пораженията“, казва Хасан Кралъ от Страцин. Той е кмет на селото, но и собственик на черешови масиви.

„Последните дни не вали по веднъж, а по няколко пъти. Нищо, че е на облак. Не може да се влезе в градината и да се бере. Тъкмо малко поизсъхне и се наканим да берем, и то пак завали“, обяснява ситуацията от последните дни Кралъ.

По негови предвиждания, дори и сега да спре да вали, в следващите дни ще има още напукан плод. Очакванията му са до 50% от реколтата да е съсипана. А тази година черешите са и качествени, и доста. Още поне две седмици се очаква да продължи черешоберът в региона.

Лошото е, че напукания плод никой не го иска. Той загнива много бързо.

Изкупната цена преди дъждовете е варирала от 1.60 до 2.50 лв. на едро. Дори е стигнала и до  3.20 лв. за килограм,  макар и по-рядко. Сега след прекалената влага едва ли ще има такава цена.

Според овощарите пикът на цените е бил по-миналата седмица.

Пунктът за износ, който изкупува по-зелени череши за преработка в чужбина, купува сладкия плод под левче.

Сред черешарите се чувало и приказка, че ще минават да видят след дъждовете какво могат да купят, но още никой не е сигурен в казаното.

„Тези дъждове, които се изляха в последните дни, са фатални и за лозята“, казва Селим Иса, който има масиви. Онези, които не са успели да напръскат както трябва лозята, сега има опасност от завъждането на брашнеста мана. „Който е обработил както трябва лозята си, не е толкова страшно, защото има препарати, които действат въпреки влагата, но който не е направил това… ще е трудно“, казва Иса. Бившият шеф на служба „Земеделие“ в Бургас подчертава, че е още много рано да се каже каква реколта може да се очаква наесен.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ