Неделя, 19 Сеп 2021
    
Бургас Спорт

Клубове поискаха безплатно спортни бази за свои състезатели

  20.06.2021 14:51  
Клубове поискаха безплатно спортни бази за свои състезатели

Георги РУСИНОВ

Бургаски спортни клубове по плуване са заявили интерес за безвъзмездно ползване на спортни обекти – общинска собственост за подготовка и възстановяване на техни активни състезатели по плуване, постигнали високи резултати в множество състезания. Това посочва в докладна записка председателят на Спортната комисия Йордан Георгиев.

„Настоящото предложение е продиктувано също и от затрудненото финансово състояние на клубовете и родителите след пандемията от COVID-19, което затруднява заплащането на такси за ползване на басейни и възстановяването при активните състезатели по плуване, поради високите разходи за поддръжка и респективно високите им тарифи. Ние, като общински съветници, трябва да подкрепяме нашите млади надежди в спорта, за да могат да се изградят като спортисти на световно ниво. И трите предложения се отнасят за възпитаници на бургаските школи по плуване и заслужават уважение и подкрепа“, аргументира се Георгиев.

Председателят на Спортната комисия продължава с това, че тренировъчният процес и възстановяването са от решаващо значение за осъществяване на спортната дейност и високи постижения за всеки млад спортист. Предложението му, което е съгласувал със спортните клубове, се отнася за следните спортисти:

Жанет Ангелова – СК „Акулите“ – национална състезателка по плуване, републиканска рекордьорка 400 м свободен стил за девойки, републиканска шампионка 200 м, 400 м и 800 м свободен стил за жени; Първо място на Гран При – Купа Бургас на 200 м, 400 м, 800 м свободен стил за жени и носителка на много престижни награди от международни състезания;

Драгомира Драганова – ПК „Метропол“ – трето място за жени на 200 м бътерфлай на Държавното отборно първенство; първо място за жени на 200 м бътерфлай на Гран При – Купа Бургас; Победителка и призьорка в редица международни турнири;

Антон Динев – ПК „Бриз“ – многократен медалист от държавни първенства за мъже и юноши; Републикански вицешампион юноши старша възраст на 100 м и 200 м гръб и финалист на Републикански шампионат за мъже гръб.

„Предвид изложените факти и обстоятелства, както и във връзка с чл.6 от Закона за физическото възпитание и спорта, налице е основание за предоставяне на право за безвъзмездно ползване на спортни обекти – общинска собственост, за подготовка и възстановяване на посочените състезатели по плуване“, завършва Георгиев.

Докладната ще бъде разгледана в комисиите към Общински съвет – Бургас, а в края на месеца и на редовното заседание на местния парламент.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Недко Георгиев, балетист: Балетът е движение във времето и пространството
  19.06.2021 15:54      

Интервю на Дона МИТЕВА   Недко Георгиев и  негови възпитаници и мла