Събота, 18 Сеп 2021
    
Бизнес

Това лято: Ударът с българските туристи по Черноморието няма да се повтори

  19.06.2021 10:58  
Това лято: Ударът с българските туристи по Черноморието няма да се повтори

Дона МИТЕВА

Миналогодишният филм с българските туристи, които наводниха Черноморието, няма да се повтори, отчаяни са туроператори и хотелиери.

В средата на юли голяма част от хотелите в Приморско и Китен нямат своите клиенти, дори някои още не са отворили. Дори и само за почивните дни пак няма голямо оживление.

„По мои наблюдения и разговори с хора от Приморско тази година сезонът особено за българите тръгва много трудно. Вчера говорих с една жена, която отдава четири стаи от къщата си. Миналата година бяха непрекъснато заети. Тя самата бе изненадана от сезона. За това лято до момента има само две резервации“, казва Тонка Вълчева, екскурзовод.

„По-скоро лошото време през юни е фактор, който влияе на българите да не предприемат почивка на море. А и да не забравяме, че по традиция нашенецът взема отпуска края на юли и целия август. Миналата година туристопотокът към Южното Черноморие се отприщи втората половина на юли. Сега мога да кажа, че има движение на чуждестранни туристи – поляци, чехи.

Има и движение на българи, но не се разбира дали това са работници, които се наемат по хотелите, собственици на апартаменти, защото в последно време много хора от вътрешността на страната закупиха жилища по морето или пък са просто туристи“, казва Люба Желева, директор дирекция „Туризъм, европейски фондове и програми“ в Приморско.

Обяснението на хората от бранша обаче отива по-далеч от лошото време през юни. То насочва внимание към големите опашки за Гърция. Разхлабването на мерките в южната съседка пренасочва или по-точно връща българите на гръцкото море. Онези, които миналата година нямаше как да отидат там и дойдоха на Българското Черноморие, сега отново се връщат в Гърция.

До дни се очаква да тръгнат полетите от столицата до друга любима за българите дестинация – Анталия, Турция.

„В момента обстановката е тегава“, твърди Янчо Янков, собственик на хотели „Еос I” и „Еос II” в Китен. „Персоналът е повече от  туристите. В базата имаме 50 стаи, а само две са заети. Докато имам подписани 23 трудови договора, защото не мога да чакам да се отприщи потокът и тогава да назначавам персонал“, казва той.

Към причините за липсата на българи по морето хотелиерът добавя и факта, че децата още са на училище. „Децата са важен фактор за определяне отпуската  на едно семейство. Лошото време също влияе. И тези гости, които бяха дошли - една част заради дъждовете си тръгнаха“, казва Янков. Той добавя, че като цяло резервации за юли и август има, но на този етап се усеща отлив. Надеждата е, че с навлизането в активния сезон  ще се навакса.

„Миналата година сезонът бе много добър за нас, защото границите бяха затворени и българите почиваха при нас. Сега границите са отворени и те отиват там, където са почивали и преди години“, допълва хотелиерът.

„Убеден съм, че това лято ще загубим голяма част от българските туристи заради това, че съседните ни държави разхлабиха мерките си навреме и с това отново ще ги привлекат и те ще се върнат там, където са почивали преди ковид кризата. Вижте новините за опашки по границата.

Затова и толкова много настояваме да се отвори коридорът за украинците. Защото ако българите се оттеглят, украинците пък и руснаците не дойдат – това означава, че просто сезонът почти е загубен“, казва Иван Кирязов, туроператор. Той допълва, че Украйна вече е свалила PCR-тестовете за своите туристи на връщане от България. „Сега е момента нашето правителство да направи двустранно споразумение, такова, каквото се направи с Румъния и да тръгне туристопотокът“, допълва Кирязов, подчертавайки, че 68 туроператори по Черноморието работят с украински туристи.  И почти 40% от туристите в общините Поморие, Созопол, Несебър и Бургас са от Украйна.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Недко Георгиев, балетист: Балетът е движение във времето и пространството
  19.06.2021 15:54      

Интервю на Дона МИТЕВА   Недко Георгиев и  негови възпитаници и мла