Вторник, 21 Сеп 2021
    
Бургас

Откриха бюст-паметника на Петко Задгорски/СНИМКИ/

  19.06.2021 12:22  
Откриха бюст-паметника на Петко Задгорски/СНИМКИ/

„След години усилия един от най-талантливите бургаски творци Петко Задгорски, почетен председател на Дружеството на бургаските художници вече има свое достойно място  в алеите на морската градина. Благодаря на всички, които помогнаха и участваха в този дълъг и труден път за изграждането.

И може би символно неговият бюст паметник се намира на броени метри от една от най-добрите му творби  - мисля, че бе класирана като един от най-добрите паметници на Александър Пушкин извън пределите на Русия в Европа и в света. Това е заслуга на нашия именит съгражданин и творец. Нека се гордеем с това, което е оставил като наследство не само на Бургас, но и на България”. Това каза кмета Димитър Николов при откриването на паметника на Петко Задгорски  в морската градина, което бе днес.

Градоначалникът благодари на Румяна Емануилиду, общественик, издател и бивш главен редактор на вестник „Черноморски фар” за приноса й този паметник да се случи.

Руси Костадинов, автор на бюст-паметника подчерта, че в осъществяването на един такъв проект стои не само неговия труд, а участие имат и много други хора, като тези, които са дарили средства. Той изказа благодарност и на Община Бургас за ситуирането на бюст-паметника.

„Преди три години Елисавета Станчева ме запозна със сина на Петко Задгорски. До тогава имаше две неща, които са правени от колега Панайот Димитров едното е на  гроба на Задгорси в гробищния парк, а другият релеф е в Градската художествена галерия, където е в една по-зряла възраст. Има и един автопортрет негов от 49 година, който аз много  харесвам.

Всяка седмица се чувахме със сина му Велин Задгорски, който си замина за Мюнхен. Изпращах му снимки. За жалост той не можа да види бюст -паметника в завършен вид, но съм сигурен, че сега ни гледа някъде отгоре.

Надявам се да хареса на бургазлии и да го приемат като свое богатство”, каза авторът при откриването на бюст -паметника.

Елисавета Станчева сподели стъпките по изпълнение на идеята, които започват още през 2019 г. „Днес тук сред нас трябаваше да бъде синът на Петко Задгорски” каза тя, вместо това  прочете писмо от неговите близки в което се казва: „Велин Задгорски беше активен, силно ангажиран с идеята.За съжаление обстоятелствата се развиха по различен начин. Миналото лято той бе диагностициран с тежко заболяване и почина на 25 януари тази година. Като близки роднини на Велин Задгорски за  нас бе много важно да сме днес тук с вас от името на нашия съпруг и баща и да станем свидетели на откриването на паметника. За съжаление обстоятелствата около пандемията ни попречиха да летим до Бургас. Но макар от разстояние ние сме изпълнени гордост. Веднага след като ситуацията позволи ще комбинираме посещение на паметника с по-продължителен престой във вашия красив град”. Родствениците на Петко Задгорски също благодарят на всички хора, които са помогнали при реализацията бюст –паметника.

Румяна Емануилиду припомни, че догодина се отбелязват 120 години от рождението на Петко Задгорски. А също догодина ще се отбележи и годишнина от откриването на паметника на Пушкин, който е негово дело. Тя разказа пред присъстващите накратко и неговата биография и историята на създаването на неговия бюст –паметник.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Кристофър Бъкстон: Аз съм различен човек
  22.06.2021 12:16      

В Англия съм по-възпитан, в България – по-откровен и разтворен