Понеделник, 13 Сеп 2021
    
Бизнес Бургас

Камиони с арматурни профили чакат до два дни на Дунав мост

  15.06.2021 14:30  
Камиони с арматурни профили чакат до два дни на Дунав мост

Дона МИТЕВА

Търговският директор на „Промет Стил“ ЕАД Веселин Соколов презентира пред посланика  на Румъния в България Н. пр.  Бръндуша Йоана Предеску дейността на предприятието, което представлява, подчертавайки, че северната ни съседка е техен основен търговски партньор. Това стана на срещата, организирана  от Търговско индустриалната камара, в рамките на нейната визита в Бургас.

Посланик Предеску подчерта, че Бургас е първият град, извън столицата, който посещава и това е благодарение на почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску. Румънската гостенка бе придружавана от първия секретар на  посолството  Аурелия Доминитеану.

Поздравления към високите гости поднесе председателят на ТИК Жорж Дерелиев, а неговият заместник Видка Вълчева представи региона и дейността на камарата. Тя не пропусна на анонсира и последният проект по който камарата работеше в сътрудничество и с румънски партньори „Устойчива агро-търговска мрежа в Черноморския басейн“.

Наред с това, че „Промет Стил“ реализира оборот над 100 милиона долара с Румъния, Соколов, постави и проблема, че често камионите, с които се извозват арматурните профили, чакат ден – два на Дунав мост, за да преминат границата. Той коментира и това, че липсва централизирана система за логистика на фирми от двете страни на границата.

Посланик Предеску каза, че е запозната с проблема на границата и се ангажира да спомогне за контакта между двете митнически и гранични власти, за да се подобри трафика и темпа на преминаване. „Запозната съм с опашките на Гюргево- Русе. Ще направя запитване към граничните и митническите власти“, каза тя.

Що се отнася до липсата на възможност за създаване на преки контакти между фирми от България и Румъния посланик Предеску опроверга това твърдение, обяснявайки, че има две Българо-румънски търговски камари – едната в София, другата в Русе, които осъществяват подобна логистика. Тя се ангажира да предостави координатите на тези камари на интересуващите се бургазлии. Препоръча им да станат членове на една от двете организации.

Своят бизнес с по няколко изречения представиха също Йордан Костадинов, който се занимава с пречистване на води и въздух и има лаборатория  и Стела Дерелиева, представител на софтуерна компания, която работи по обществени поръчки и евро проекти.  Младата дама анонсира работата по проект на Асоциацията на индустриалния капитал – разработка на система за отчитане на сивата икономика в рамките на цяла Европа, също така строителен софтуер – за дигитализация на процеса и не на последно място разработката на ветеринарен софтуер, който има възможност да се внедри  в селското стопанство.

Посланик Предеску коментира намерението си да се направи мащабен икономически форум, в който да участват представители на бизнеса от двете държави.

Домакините я поканиха да се върне отново в Бургас и тогава да има възможност да разгледа фирмите и предприятията на място, запознавайки се от първо лице с работата им.

Гостите разгледаха новата библиотека, където се състоя срещата и направиха комплименти за сградата.  „Щастлива съм, че съм тук. Виждайки библиотеката разбирам, че живеете в град, който инвестира в хората“, подчерта Предеску.

 


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР-Бургас: Промяната трябва да стане
  14.06.2021 12:14      

Интервю на Георги РУСИНОВ   – Проф. Долчинков, с каква нагласа