Петък, 31 Дек 2021
    
Бургас Общество

МОН: Стипендия за тези с високи резултати на матурите

  15.06.2021 08:15  
МОН: Стипендия за тези с високи резултати на матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, информират от МОН.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по успех на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование.

Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления „Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство". В списъка влиза и защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Тези стипендии ще се изплащат за втори път.

През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов честити на бургаските пенсионери
  01.10.2021 11:12      

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отправя най-сърдечен поздрав към всички бургаски пенсионе