Понеделник, 13 Сеп 2021
    
Бургас Любопитно Спорт

Спортната комисия в Бургаския общински съвет прогнозира изхода от Европейското

  15.06.2021 13:48  
Спортната комисия в Бургаския общински съвет прогнозира изхода от Европейското

Първият голям спортен форум след ковид - опит да се върнем към нормалното

 

Георги РУСИНОВ

 

От 11 юни насам, в продължение на един месец – до 11 юли, Европа, а и по-голямата част от света ще са подчинени на Цар Футбол. Евро 2020 най-накрая започна през 2021-ва. В битката за Стария континент участват рекорден брой финалисти и държави домакини. Наш репортер потърси мнение от членовете на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас за това как видяха старта на първенството, кое им прави впечатление и кой им е фаворит за шампионският трофей. Вижте какво каза председателят Йордан Георгиев, заместник-председателят Георги Маринчев и членовете Красимир Калудов, Тодор Йосифов и Станимир Апостолов.

 

Йордан Георгиев

Всички сега говорят за Кристиян Ериксен и неприятния инцидент, както и за изненадата, че Финландия победи Дания в Копенхаген. Имаха голяма доза късмет. Иначе наблюдаваме нелош футбол от началото на Европейското. Отборите играят на високи обороти, открито, явно се познават добре. Ще има тепърва интересни мачове.

Самата система с многото държави домакини има своите плюсове. Един от тях е, че няма да се налага на много от феновете да пътуват извън държавите, или ще ходят до съседни държави. Положително за едни и отрицателно за други е, че някои от отборите на практика играят домакински мачове. Както видяхме обаче, Русия падна от Белгия и Дания падна от Финландия като домакини. Притесненията за разстоянията не мисля, че са основателни, защото едно световно в Щатите например също е с големи разстояния между мачовете.

Като цяло си мисля, че един от фаворитите за титлата ще е Италия. Няма много блестящи футболисти, но показва един добър и сериозен футбол. Другият отбор, който може да спечели европейската титла, е Белгия. Много добре балансиран състав имат. Франция като действащ световен шампион също са фаворити, но според мен при тях ще се натрупа умората. Германия не бива да се отписва. Колкото и да са били слаби, винаги се промъкват напред. Аз обаче лично залагам на Италия или Белгия.

 

Георги Маринчев

Признавам си, че нямам конкретен отбор, на който да симпатизирам от доста години насам, що се отнася до националните гарнитури. По принцип във футболните битки между „Давид и Голиат“ винаги предпочитанията са ми към „аутсайдера“. Може би затова, че съм българин и ние винаги сме били в такава позиция. Спомням си какво вдъхновение ми докара отборът на Исландия с победата си над Англия преди години.

Аз гледам на това Европейско в съвсем друг контекст. Това е първият голям спортен форум, чрез който Европа ще се опита да си върне нормалния живот, насладата и усмивката от играта, споделената радост с човека до себе си. Факта, че се провежда в 11 страни (безпрецедентно), разглеждам като символ на общата ни воля и порив за нормалност. И в този смисъл да спечели най-добрият, с най-красива и честна игра, но победителите ще бъдем всички ние – обичащи футбола и спорта като цяло.

 

Краси Калудов

Това е възможно най-необичайното европейско първенство по футбол, защото по документи е ЕВРО 2020, а се провежда през 2021 година. Пък и защото страните домакини, по чиито стадиони се играят мачовете, са объркващо много. Но в края на краищата Европа ще бъде футболен континент близо месец. В България по навик ще бъдем само зрители. До момента видяхме, че на нашия континент страните се движат на различни скорости не само в политиката и в икономиката, но и във футбола. В спортната инфраструктура също.

Италианците показаха пребогат тактически и игрови арсенал, срещу който отборът на Турция беше безсилен. А всъщност комшиите имат доста добри играчи. За двубоя между Швейцария и Уелс можем да направим нещо благородно. Просто, да го забравим. Белгия буквално унижи Русия, но в това няма нищо изненадващо, щом в единия отбор играч от калибъра на Азар е резерва на треньорската скамейка, а в другия Артьом Дзюба и ветеранът Жирков са суперзвезди. Белгийците са невероятен отбор и имат потенциал за нещо голямо.

Финландия спечели първата си победа на европейско първенство, но го направи с малко късмет и доста хитрост, докато футболистите на Дания трябваше да се изправят срещу страховете си за живота на Кристиян Ериксен, а не срещу възможността да загубят. В тази среща беше спасен един живот, докато в сметката на един отбор бяха записани три точки. А капитанът на датчаните Симон Кяер даде вдъхновяващ пример за лидерство.

Все още е твърде рано за изводи или за прогнози. Все пак бих си позволил да прогнозирам, че на този форум Португалия няма да се изкачи на европейския футболен връх. Там няма да стигне и вечният претендент Англия. Гарет Саутгейт е изградил невероятен отбор с млади и талантливи играчи, но обикновено гафовете в защита при англичаните са задължителни в ключови моменти и едва ли този път ще бъде нещо по-различно.

Очаквам отборът на Македония да спечели поне една победа. Напук на логиката и на моментното съотношение на силите, германците като нищо могат да стигнат до финалната четворка. Но тогава ако говорим за логика, някой измежду отборите на Белгия, Франция и Италия би трябвало да грабне първото място в първенството. Просто това са тимовете, които притежават страховит футболен потенциал, талант, звездни селекции, сила, но и много добри треньори.

Защо не споменавам Испания ли? Защото треньорът Луис Енрике не взе в селекцията на Ла Фурия нито един играч на Реал Мадрид и защото засегнатите от коронавирус играчи в състава могат да стигнат критична бройка. Каквото и да е, щастлив съм, че гледаме ЕВРО 2020, макар и през 2021 година. И нещо много важно. Моите футболни прогнози почти никога не се сбъдват. В това отношение приличам на Пеле, но в игрови и технически план наподобявам на Артьом Дзюба.

 

Тодор Йосифов

Европейското първенство по футбол е грандиозно събитие за цялата общественост. На първо място, като икономист считам, че решението на УЕФА да проведе тази година ЕВРО 2020 в различни държави е изключителен ход, който дава възможност за стимул на местното население и бизнес. Отваря по различен и иновативен начин бъдещето на развитието за спортните мероприятия.

Личният ми фаворит е Германия, мисля, че двубоят им с Франция ще предопредели бъдещия шампион на Стария континент. Белгия също показва много сериозни качества на футболистите си и отборът има големи шансове за титлата, но моят личен фаворит винаги са били немският тим и мисля, че те ще бъдат шампиони.

 

Станимир Апостолов

Eвро 2020 е супернеобичайно и това не е само, защото се провежда през 2021 г., но най-вече заради променения формат. С включването на рекордно голям брой финалисти и провеждането му на територията на различни държави безспорно отнемат от блясъка на първенството. То все повече заприличва на една по-концентрирана квалификационна фаза, отколкото на финален турнир.

След като на предното европейско най-накрая Португалия спечели голям турнир, напълно заслужено, сега си мисля, че е време Белгия да осребри потенциала на своите суперзвезди. Прогноза - титла за Белгия.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР-Бургас: Промяната трябва да стане
  14.06.2021 12:14      

Интервю на Георги РУСИНОВ   – Проф. Долчинков, с каква нагласа