Понеделник, 30 Авг 2021
    
Бургас Култура

Величествени сребърни и златни тракийски находки гостуват цяло лято в Бургас (СНИМКИ)

  01.06.2021 13:16  
Величествени сребърни и златни тракийски находки гостуват цяло лято в Бургас (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Цяло лято изложбата „Среброто на траките“, която се намира в Археологическия музей в Бургас ще е достъпна за бургазлии гостите на града. Тя бе официална представена днес от директора на РИМ-Бургас Милен Николов, заместник-кметът Диана Саватева и директорът на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ) доц. д-р Христо Попов, който бе дошъл специално за откриването.

До 30 октомври всеки, който иска може да посети Археологическия музей и да разгледа интересните експонати, които са собственост на НАИМ. Община Бургас и РИМ-Бургас са партньори.

Артефактите са едни от най-представителните предмети от фондовете на НАИМ, гостували в многобройни изложби в чужбина. „Среброто на траките“ включва над 70 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит. В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове за пиене на вино като фиали, киликси, кантароси, накити като торкви, огърлици, фибули и гривни, както и многобройни елементи от украсата на конска амуниция, изработени от сребро.

На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век (например предметите от Брезово, Радювене и Синдел) и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност, и за трайния интерес към нея, както от научните среди, така и от широката общественост. Сред експонатите има и такива, които са конфискувани при полицейски акции, поясни доц. д-р Попов.

По време на откриването и той, и Диана Саватева, и Милен Николов изтъкнаха, че през последната година и нещо културата и в частност музеите са пострадали много заради рестрикциите наложени заради ковид пандемията. Приходите са спаднали значително, но освен това липсва и социалният контакт на работещите в музеите с посетителите.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков, ИСМВ:  Комисията по ревизия показа крещящата нужда от справедливост
  31.05.2021 14:39      

Георги РУСИНОВ   -Адвокат Ошавков, какво успя да свърши 45-ото НС?