Вторник, 28 Дек 2021
    
Избори 2021 Мнения

Адвокат Драгомир Ошавков, ИСМВ: Комисията по ревизия показа крещящата нужда от справедливост

  31.05.2021 14:39  
Адвокат Драгомир Ошавков, ИСМВ:  Комисията по ревизия показа крещящата нужда от справедливост

Георги РУСИНОВ

 

-Адвокат Ошавков, какво успя да свърши 45-ото НС?

-Можем да разделим работата на това НС на две части – чисто законодателна и такава с политическо значение. Чисто законодателната беше свързана най-вече с приетия Избирателен кодекс, чиято основна цел беше да се осигури възможност на почти 2 милиона българи в чужбина да гласуват и да се предотвратят манипулации на изборите. В изпълнение на предизборните си ангажименти, парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън“, на която съм представител, успя да внесе 31 законопроекта и проекти, което я прави най-продуктивната група в този парламент.  Тези законопроекти не успяха да минат на второ четене, заради краткия живот на този парламент. Чисто политически това Народно събрание беше успех, защото върна дебата там, където му е мястото – в пленарната зала, и показа, че то не може повече да просто бъде гумен печат, който да парафира вече взетите решения на премиера. Това Народно събрание ще продължава да се свързва и с работата на Комисията по ревизиите, на която имах честта да бъда член. Изслушването на бизнесмена Илчовски в третото заседание на Комисията, което се предаваше и пряко от някои медии, включително и онлайн, имаше ефект на детонатор в обществения живот. Реакцията от страна на депутатите от ГЕРБ, които се опитаха по команда да осуетят работата на комисията, всъщност им изигра лоша шега и само увеличи интереса към разкритията. Само в рамките на няколко заседания бяха получени над 90 сигнала за корупция и злоупотреби, всички придружени с доказателства и документи. Показателен е фактът, че и към настоящия момент в коалицията „Изправи се! Мутри вън“ продължават да се получават такива сигнали. Цялата дейност на комисията и общественият отзвук показват колко е крещящо силна е нуждата от справедливост в българското общество. Надявам се правораздавателните органи да го разбират и да видим най-после ефективни присъди за корумпирани български политици.

-За какво не стигна времето?

-Причините за късия живот на 45 Народно събрание бяха силно разнородният му състав, липсата на координация между отделните опозиционни сили и ясно изразената разлика в целите на различните партии и коалиции в парламента. Едни се бяха приготвили да прокарат законопроекти, които ще поставят началото на разграждане на „модела ГЕРБ“, други явно бяха влезли с единствената цел да се търсят нови предсрочни избори. След първоначалното стъписване и шок от новото съотношение на силите в парламента, депутатите от ГЕРБ заеха силно агресивна позиция, като с процедурни похвати се опитваха да бламират нормалната работа в пленарна зала и всички инициативи на другите партии. Смятам, че по-удачният вариант беше 45-ото Народно събрание да състави правителство от т. нар. партии на протеста, с предварително определен кратък живот от 5-6 месеца но с ясно зададени цели и задачи. Такъв  срок би бил достатъчен, за да се приемат така нужните промени в законодателството, които биха поставили началото на разграждане на „модела ГЕРБ“, както и да се реформира държавната администрация. Виждаме проблемите, с които сега се сблъсква служебното правителство. На всяко едно следващо редовно правителство ще му се наложи да мине през минното поле, заложено от предходните управляващи

- Чувствате ли се депутат за един месец?

- На практика бях депутат за по-малко от месец, но в това няма драма за мен. По-скоро гледам на пребиваването си там като отговорност, гласувана ми от избирателите и възможност да внеса промяна в сферите, които са важни за моите избиратели и за мен лично като гражданин и професионалист. А за това как съм се справил в общо 9 пленарни заседания говори, че името ми стои като вносител под 9 законопроекта и 3 проекта за решения в 45 Народно събрание. Това е повече, отколкото някои колеги депутати са имали за изкаран цял мандат на Народно събрание. Бях избран и за секретар на парламентарната ни група, което показва и доверието на колегите ми депутати към мен. Но това, с което действително се гордея, беше работата ми в Комисията по ревизиите. Аз, Мая Манолова и Андрей Вълчев бяхме тримата представители на парламентарната  група на „Изправи се! Мутри вън!“ в комисията. Като член на комисията, по време на изслушванията на Светослав Илчовски и Иван Ангелов зададох въпроси, които доведоха до част от най-скандалните разкрития на комисията. Например, мои бяха въпросите за произхода на златните кюлчета в чекмеджето на премиера и начина, по който Борисов е упражнявал влияние върху турските ветеринарни власти в полза на Ангелов. Показателно е, че и към настоящия момент с мен продължават да се свързват представители на разследващи медии и обикновени граждани, които търсят моята помощ и мнение за различни въпроси, свързани със случаи на корупция.

- Какво очаквате от 46-ото НС?

- 46-ото Народно събрание ще има същите задачи както и 45-ото. На партиите на протеста ще им се наложи да търсят възможност за обща коалиция, за да се направят така нужните реформи в съдебната система и държавната администрация. Като най-активната и работоспособна парламентарна група, очаквам  „Изправи се! Мутри вън!“ да бъде още по-добре представена в следващото Народно събрание. Ако не друго, то поне в предишното Народно събрание хората видяха кой за какво се бори и как смята да го постигне. Надявам се политическите формации извън ГЕРБ и ДПС да намерят нужната смелост и мъдрост, за да съставят правителство, което ще лежи на принципна основа и без задкулисни договорки.

- Как си представяте парламентарния живот от тук нататък?

- И партията, на която съм представител – „Движение 21“, и моите избиратели, които са ми гласували доверие, очакват да се кандидатирам отново. Надявам се, ако бъда избран в следващото Народно събрание, да имам изключителния шанс да работя отново заедно с политици като Татяна Дончева и Мая Манолова. Мая Манолова се показа като работоспособен и последователен политически лидер, способен да обедини личности и партии с различни цветове и минало. Татяна Дончева пък, в качеството си на заместник-председател на НС беше здравият разум и безспорен авторитет  в парламента.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов