Понеделник, 21 Фев 2022
    
Бургас

Иван Гешев награди двама прокурори от Бургас с грамоти

  19.05.2021 18:24  
Иван Гешев награди двама прокурори от Бургас с грамоти

Главният прокурор на Република България награди Емил Христов – прокурор от Апелативна прокуратура – Бургас и Ангел Георгиев – прокурор от Окръжна прокуратура – Бургас. Двамата обвинители ръководеха досъдебното производство и участваха в заседанията на две съдебни инстанции по делото срещу В.Г., която бе призната за виновна за това, че е умъртвила умишлено своя съпруг. Подсъдимата получи окончателно  наказание от 17 години „лишаване от свобода“, след като присъдата бе потвърдена и от ВКС.

Прокурорите получиха почетни грамоти, присъдени им за  образцово изпълнение на служебните задължения по досъдебното производство и участието им в успешно приключилата съдебна фаза на процеса.

Припомняме, че  В.Г. бе призната за виновна по общо три обвинения. По първото от тях е доказано, че в периода от май 2013 година до август 2014 година противозаконно е лишила от свобода болния си съпруг, държейки го заключен в апартамента си. В.Г. е призната за виновна и за това, че през същия период, по особено мъчителен начин, предумишлено го е умъртвила като системно не му давала достатъчно храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства. Пострадалият бил оставен в безпомощно състояние, лишен от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, довело до пълното му физическо изтощаване - състояние на „кахексия“, вследствие на което починал. Датата на настъпилата смърт е 01.08.2014 г. В.Г. е поставила тялото на починалия в контейнер за смет на колела, така го е  пренесла до Морската градина, където го изхвърлила. Трупът е открит на 26.02.2015 година.

В.Г. е призната за виновна и за това, че в продължение на две години (от август 2014 г. до август 2016 г.) е получавала пенсията на починалия си съпруг, криейки,  че той е мъртъв.

Прокурор Емил Христов има повече от 39 години стаж като магистрат. Кариерата му започва през 1982 година. През годините е бил следовател в Окръжна следствена служба – Бургас, в която е бил и ръководител. Впоследствие става Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и Апелативна прокуратура – Бургас, където е прокурор и до днес.

Прокурор Ангел Георгиев има 25 години стаж като магистрат. Кариерата му започва през 1996 година. Тогава постъпва като младши следовател в Окръжна следствена служба – Бургас. През годините е работил също като следовател, прокурор в Районна прокуратура – Поморие, зам.-административен ръководител в Окръжна прокуратура – Бургас, където е прокурор и към настоящия момент.

Почетните грамоти бяха връчени от прокурор Любомир Петров – Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, по чието предложение те са отличени. Прокурор Петров пожела на наградените си колеги здраве и успех. 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Хранителният кооператив на Велислава - нещо по-различно от бизнес
  22.11.2021 13:15      

Соня КЕХЛИБАРЕВА   Една млада и инициативна жена създава нещо но