Събота, 24 Юли 2021
    
Айтос Бизнес

Преди Великден в Айтос-изобилие от нашенски яйца

  23.04.2021 12:48  
Преди Великден в Айтос-изобилие от нашенски яйца

Седмица преди Велики четвъртък, когато боядисваме яйцата, в Айтос ритуалният продукт се продава в изобилие от количества и цени, видя НП. Противно на очакванията, оказа се, че най-скъпите яйца - по 26 ст. бройката, се предлагат на кооперативния пазар. Но пък има голям избор - според големината, на тържището можете да купите яйца по 16 ст., 20 и 22 ст., а за размер Л да платите по 24 ст.

В центъра смолянски яйца, размер М, в кутия по 10, ще ви струват 1.90 лв, шестицата е с цена 1.14 лв. На 200 м, в съседен търговски обект, за яйца със същата големина от Сливен, ще платите 2.29 лв, за 6 броя - 1.29 лв.

В търсене на най-евтината великденска стока, попадаме на промоция -42%, в магазин до автогарата. От етикета става ясно, че за клиентите е подготвена изненада - 10 яйца, размер М, с досегашна цена от 3.09 лв, вече се предлагат за 1.79 лв. "Не знам дали досега са били по 3 лв, но цената е хубава", посяга към пакета с яйца жена на средна възраст. Вижда се, че е запозната с търговията в града, но отказва да сподели наблюденията си, и... да я снимаме.

Миналата година преди Великден полски и румънски яйца заляха пазара, но в айтоските магазини, поне засега, се продават само нашенски. В момента яйцата от производител струват около 15-20 ст. за брой, среден размер, но много вероятно е преди Великден цената да се повиши заради по-голямото търсене, коментира знаещо търговец от кооперативния пазар. По думите му, миналата година около Възкресение Христово, цената в магазинната мрежа е е била между 30 и 32 ст. Сега цените са значително по-ниски, но това може да се промени с наближаване на празника, разсъждава айтозлията. И предлага, хората да си купят яйцата по-рано и да ги съхраняват в хладилник, за да им излезе по-евтино. Срокът им на годност е 28 дни, научи още НП.

Никой не пожела да прогнозира дали цената на козунаците ще скочи преди Великден - видяхме само разнообразие при остойностяването им. С кратък обход до два от магазините в центъра, установяваме разлика от 50 ст. в цената на един и същ „Хасковски козунак класик“ от 450 г. Цената на козунак „Диамант“ класик от 200 г пък варира с петнадесетина стотинки. На една цена от 2,89 лв. се продават няколко вида айтоски и бургаски козунаци от 400 г, със стафиди и класик. На същата цена е и козунакът със захар и подсладител Павликени от 400 г Козуначените рула с пълнеж са в границите от 2.25 лв до 2.69 лв.

За изобилието от козуначени деликатеси в пекарни и магазини е още рано, тепърва производството им ще засилва ход. Но каквито и да са цените през Страстната седмица, червени яйца и козунаци ще има на всяка трапеза. За да е истински празникът.

НП

 

 

 

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак