Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бизнес Бургас

Съседи се хвалят с естествен аквариум за дайвинг

  24.04.2021 11:11  
Съседи се хвалят с естествен аквариум за дайвинг

Дона МИТЕВА

Профилът на алтернативния турист изглежда така: Той е човек с по-високи доходи и образование. Има добро самочувствие, уважава природата и до голяма степен е екологично грамотен. Знае какво иска от своята почивка, силно социален е и при възможност избира да се докосне до локалното и местното както като преживявания и емоции, така и като гурме. Този образ не е константен и може да бъде и допълван. Той е следствие от новата среща между участниците в проекта „Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион“, който се реализира от двете търговско-промишлени палати – на Бургас и турския град Кешан.

При стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за провеждане на срещи на закрито на участниците бяха представени регионите на Бургас и Кешан и възможностите, които те предлагат за съвместно развитие на алтернативен туризъм от двете страни на границата.

Бургазлии като домакини определиха пристигането на турската делегация, въпреки ограниченията, свързани с пандемията, като истински героизъм. А интересът към темата – като още едно доказателство, че от подобни разработки, които да станат реалност, като необходими за развитието на двата региона.

Проф. Емел Гюлер представи на присъстващите възможностите, които се предлагат от турска страна за алтернативен туризъм. „След пандемията ще осъзнаем колко необходим е този проект“, бе категорична тя. След подробния анализ на района на Кешан тя обобщи, че има възможности да се развиват покрайбрежен туризъм, гастрономичен туризъм, орнитотуризъм, културен и не на последно място дайвинг туризъм. Условията, които се предлагат в залива Сарос, където се намират едни от най-добрите школи и условия за дайвинг, са забележителни.

Проф. Емел Гюлер представи възможностите за алтернативен туризъм, които се предлагат от турска страна 

Във втора - специална презентация, посветена на гмуркането, проф. Гюлер подробно запозна българските партньори с всички онези особености на залива и на възможностите за изследване на морското дъно. „В този залив могат да се видят 144 вида риби, 78 вида растения и той може да се оприличи на естествен аквариум“, обясни тя. Към това добави, че там се намира и подводен музей, а има и нарочно потопен самолет.

През 1970 година световноизвестният океанограф Жак-Ив Кусто, известен с прозвището Капитан Кусто, посещава залива със своя кораб „Калипсо“ и го нарича „Северното Червено море“ – с неприкрита гордост споделиха гостите.

Всички участници се обединиха около тезата, че алтернативните видове туризъм са свързани с природата, без да й вредят пагубно. Изказана бе и тезата, че за разлика от масовия туризъм, който чрез реализирането на много почивки или екскурзии формира печалба, при алтернативните видове по-малко на брой туристи носят повече приходи. Проф. Гюрер направи паралел в тази посока между турския курорт Анталия и Австралия, където печалбата е много по-голяма, а броят на туристи по-малък.

Оказа се, че на  километри след българо-турската граница може да се посети фестивал на кишкека , или пък да се присъства на обичая Боджук. Всичко това е описано в карта – пътеводител, която се допълва и обновява.

Бургаски регион бе представен от доц. д-р Веселина Атанасова, от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която детайлно се спря на градовете по Южното Черноморие. Представи флората и фауната. Възможността за калолечение, спа и уелнес процедури. Особено внимание обърна на мистичната планина Странджа.

Специално за нестинарството говори Таня Тодорова. Преди своята презентация тя сподели, че благодарение на друг съвместен проект между палатите на Бургас и Кешан и възможността, която тя е имала да се запознае със забележителностите на турската част, е организирала незабравима екскурзия за 50 свои приятели.

Венелина Георгиева запозна присъстващите подробно с възможностите, които регионът предлага като спа и уелнес туризъм.

Обобщението от страна на българските лектори  направи доц. д-р Атанасова и то бе също в посока, че при нас може да се развива конгресен, спа, уелнес, културно-познавателен, екстремен, балнео, винен и кулинарен, ловен и орнитологичен  туризъм.

Бургаски регион бе представен от доц. д-р Веселина Атанасова, от университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Бургаски регион бе представен от доц. д-р Веселина Атанасова, от университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В своите презентации партньорските организации представиха и детайлно описание на дейностите, методите за тяхното изпълнение, целевите групи, които ще бъдат включени и очакваните крайни резултати от изпълнението на проекта.

Стана ясно, че настоящият  проект е своеобразно надграждане на резултатите от предишен съвместен проект на двете организации, успешно приключил преди няколко години, в резултат на който са създадени и приведени на практика съвместни туристически маршрути, включващи исторически и природни забележителности и непознати обекти от областите на Кешан и Бургас. Опознаването на двата региона сега спомага за доразвиване на възможностите за включване на алтернативни форми на туризъм, които могат да бъдат предпоставка за удължаване на туристическия сезон и привличането на клиенти с различни интереси.

Домакини и гости са на едно мнение, че докато морският – плажен туризъм е в рамките на три-четири месеца, то има алтернативни форми на туризъм, които могат да се развиват през цялата година. А това би довело до създаване на траен поминък на местното население, както и устойчив икономически растеж.

В свободния диалог в почивките участниците в проекта изразиха своята увереност, че точно алтернативните видове туризъм, насочен към различни интереси на определени малки групи от хора ще бъде посоката, в която ще се развиват туристическите услуги в променените условия заради ограниченията, наложени от пандемията.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл