Понеделник, 03 Яну 2022
    
Бизнес

Великденската почивка – в последния момент

  24.04.2021 13:17  
Великденската почивка – в последния момент

Дона МИТЕВА

Традиционно по Великден румънците идват по черноморските ни курорти. Като начало започваха с по-близките до северната ни граница Балчик, Албена, Кранево, Каварна, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, а в последните години, преди пандемията, немалка част от тях превзеха Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Поморие и Приморско. Така те, заедно с българите, оформяха първата вълна от туристи по морето.

Тази година немалка част от северните ни съседи вече анулираха своите записвания заради необходимостта от PCR-тест, за да влязат у нас.

Българските и румънските туроператори са в изчакване на евентуални промени за движението между двете държави.

„Къщите за гости са пълни отдавна, а и много българи ще направят резервации вероятно седмица-две преди празниците. За чужденците - румънци, ако и при тях се пооправят нещата с пандемията, а и при украинци и останалите основни пазари, когато ги отворят за пътувания – тогава може. Всичко ще е в последния момент“, смята Валентин Атанасов от сдружение „Рафаел-инфо,култура & туризъм”.

„На този етап за едно двучленно семейство румънци разходите за PCR-тестове са сто евро. За четиричленно те стават 200 евро. Това довежда средната и под средната класа туристи от страните ни съседки да се отказват, защото пакетите за почивка стават трудна покупка. Затова много семейства анулираха резервациите си за Великденските празници.

Колегите на север от Албена също са притеснени, защото тази бройка от 2000 туристи, които предварително заявиха, се стопява.

Ако правителството ни, макар и в оставка, не реши, че само здравният сертификат или зеленият паспорт, както го наричат, не е единственият, с който ще се пропускат чуждите граждани да посетят България, много проблеми ще се създадат и през летния сезон.

И другото, което е съществено – голяма част от персонала, който ще обслужва туристите, не е ваксиниран. Сега ако се започне – колко време ще отнеме да се направи и втора игла“. Това коментира Иван Иванов, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

„Предвижданията за Великденските празници клонят към нулата. Няма какво да се случи. Специално за румънците – като карантинни условия - никак не са добри нещата. Няма да говоря за скъпите PCR тестове. За българските граждани – с хотелиерите, с които комуникирам, казват, че няма „дъжд от резервации“. Предполагам, че в Созопол, Несебър и другите курортни населени места, в малките хотелчета ще има желаещи българи да почиват. Но в Слънчев бряг – не. То в момента там и инфраструктурата не е готова. Няма отворени ресторанти, кафенета. Очаква се най-много два хотела да отворят“, коментира Иван Кирязов, туроператор, съдейки по данните, заложени в резервационната система.

По негови думи не е проблемът с пролетния празник, а за цялото лято, защото още няма точни и ясни указания. Що се касае за туристи от Украйна, Беларус, Русия - темата е затворена. До 30 април е заповедта на здравния министър, която определя как да влизат чужденците в България. На този етап не се коментира как ще влизат чужденците след тази дата. „Не може партньорът ми да продава екскурзия или почивка за 5 май, след като не знае какво ще излезе на 30 април по обяд“, категоричен е Кирязов.

„За Великден няма да отворя семейния хотел. Смятам, че клиенти ще имат хотелите, които предлагат спа процедури, басейн. При мен такива неща няма. Никой няма да дойде. Аз също гледам оферти като потребител, но търся също нещо със спа и басейн. За малките хотелчета – много е рано за нас“, казва Ангел Божидаров, собственик на семеен хотел.

За летния сезон вече има запитвания за активния летен хотел. Предимно те са от стари клиенти, има и няколко нови. Има и няколко записвания. „Тази година записванията вървят малко по-слабо спрямо предходни години. Май ще започнат активно да търсят. Мисля, че българските граждани отново ще бъдат на море, защото цяла година бяха затворени“, обобщава Божидаров.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини