Събота, 24 Юли 2021
    
Бургас

Нова екоинциатива стартира в пристанище Бургас

  21.04.2021 17:55  
 Нова екоинциатива стартира в пристанище Бургас

 В първите дни на отварянето на пенсионерските клубове в Бургас, след преминаването на пика на Ковид-пандемията кметът на община Бургас Димитър Николов и директорът на бургаското пристанище Диян Димов посетиха Клуба на пенсионера към Пристанище Бургас.   Обсъжданите теми с хората от третата възраст бяха в няколко направления. Да се напомни отново за спазване на стриктните мерки за предпазване от Covid_19 и предстоящите в тази връзка проверки от РЗИ-Бургас. Направена е организация, чрез общината желаещите членове на пенсионерските клубове да си направят ваксинация, в разкритите за тази цел кабинети. Община Бургас ще им съдейства и при избор на преглед от водещи в България лекари и специалисти.

Кметът Димитър Николов припомни, че и през тази година бургаските пенсионерски клубове ще получат възможност да кандидатстват за финансиране на културни изяви, пътувания, участия в концерти, ушиване на народни носии и развиване на художествена самодейност. Финансовото подпомагане е част от стартиралата през миналата година общинска програма – „Активни пенсионери“. Председателят на клуба на пристанищните пенсионери Стоя Янчева представи дейността на клуба, който е един от най-активните и разпознаваеми не само в Бургас. Тя благодари на изпълнителния директор на пристанището Диян Димов, за неотменната подкрепа на тяхната дейност и творчески изяви, без която животът на членовете на клуба нямаше да е наситен и разнообразен.

Връзката между „Пристанище Бургас” и клуба на пенсионера е здрава, а подкрепата е двустранна, сподели директорът на порта Диян Димов. Той представи най-новата инициатива на ръководството на Бургаското пристанище, свързана със Световния ден на земята 22-ри април, който тази година е под мотото „Бъди гласа на природата!“.

От днес в Зоната за свободен достъп до детската площадка е монтирано съоръжение, в което да се събират пластмасови капачки. Целта е да пазим от замърсяване природата, но и да възпитаваме към това най-малките наши съграждани, посочи Димов. Един от малчуганите на детската площадка се присъедини към него заедно да пуснат първите капачки в „сърцето” на пристанище Бургас.

Сред първите, които имаха възможност да поставят събрани за рециклиране капачки бяха и членовете на клуба на пенсионера към пристанище Бургас. Тяхната креативност отново пролича, като промениха посвоему мотото на световната кампанията на: „Ние, нашите деца, внуци и правнуци сме гласът на природата!”  

От днес „сърцето” на пристанище Бургас очаква посетителите на Зоната за свободен достъп. Така всеки, който се наслаждава на прекрасните морски гледки може с действия да покаже загриженост за нашия единствен дом - планетата Земя. Със средствата от събраните пластмасови отпадъци ще бъдат подкрепяни различни бургаски каузи, насочени в помощ на децата.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак