Понеделник, 21 Юни 2021
    
Избори 2021 Мнения

Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли

  23.03.2021 15:34  
Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

Жечо Станков завършва средно образование в Икономическия техникум, сега – Търговската гимназия в Бургас. След това е приет в пет университета в Германия, като избира едно от елитните учебни заведения в Бавария – в Регенсбург. Завършва успешно и работи в Мюнхен за консултантска компания. По-късно се прибира в Бургас, където започва да работи в енергийната сфера, с дейности, свързани с газопроводи, компресиран природен газ и др. След това е избран за общински съветник в мандат 2011-2015 г. По-късно е поканен за зам.-министър в екипа на Министерството на енергетиката, като в момента изпълнява тази функция.

Жечо Станков е женен, с три деца.

На предстоящите парламентарни избори той е шести в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Бургаски регион.

 

– Г-н Станков, акцент в програмата на ГЕРБ е саниране на еднофамилните къщи. Колко домакинства могат да получат финансиране? Ще продължи ли програмата за саниране на блокове?

– В момента държавата е предала две версии за Плана за възстановяване и устойчивост. Това е планът, по който се отпускат средствата за борба с COVID-кризата. Те се насочват в няколко посоки – икономическа, социална, образование, здравеопазване и за енергийна ефективност. За енергийна ефективност сме заделили средства. Те са достатъчни, за да продължи Програмата за саниране. Към нея освен многофамилните жилищни сгради, които са подали документи, ще добавим и еднофамилните сгради. Ще могат да кандидатстват и публичните сгради, собственост на държавата и на общините, които се ползват от всички граждани – това са болници, детски градини, училища и др., в които хората водят своите деца, лекуват своите родители или търсят услуги. Ще бъдат предвидени средства и за малкия и среден бизнес. За колко точно еднофамилни жилищни сгради ще стигнат средствата генерално, ще стане ясно след одобряване на последната версия, защото цифрите са динамични. Обсъждат се няколко варианта за еднофамилните жилищни сгради. Един от тях е собственикът на сградата да получава ваучер. Кандидатстването ще става пред общините, за да може те да подпомагат административно подаването на документи. След това държавата ще дава на гражданина ваучера. Когато вече санираната сграда бъде одобрена и е установено, че е качествено направена, чак тогава собственикът на сградата ще предоставя ваучера на строителната фирма. По този начин ще се завиши контролът. От Министерство на енергетиката, не само за санираните сгради, а въобще като допълнение, ще предлагаме до 4000 лева на всеки, който иска да си сложи на покрива фотоволтаична инсталация, както и до 1250 лева за тези, които искат соларни панели за топла вода.

 

– Кой може да се възползва от мярката за изграждане на соларни панели и фотоволтаични инсталации?

– За поставянето на соларни панели и фотовоалтаични инсталации може да се възползва всяка еднофамилна къща. Добра практика имаме вече в предходните години с газификацията на 12 хил. домакинства. Сега ще се опитаме да подпомогнем в изграждането на фотоволтаични и соларни панели между 8-10 хил. домакинства. Това е мярка, която ще е в полза на гражданите в няколко посоки – от една страна тя ще гарантира тяхната енерегийна независимост, а от друга – ще намали сметките им за електричество и за топла вода.

За големите сгради, когато се санират, това ще бъде възможно по Програмата за саниране. Бургас е пионер в тази посока. Първите 10 блока, които се направиха със соларни панели, са в Бургас. Те сами си произвеждат топлата вода, която се съхранява в огромни бойлери и през летните месеци гражданите не заплащат сметка за топла вода.

– Подмяната на осветлението в няколко общини е Ваша основна тема. Защо е нужна подмяна и как ще отговорите на критиките, че няма нормални пътища, а подменяте осветлението?

– Ние ще осветяваме улиците вътре в населените места. В Бургас регулярно се подменя пътната настилка на улиците, изграждат се нови тротоари, пешеходни зони, има велоалеи. Справедливо е всяка една от тях да бъде осветена, за да може хората да се чувстват сигурни, да се намали рискът от катастрофи и инциденти. На първи етап успяхме да насочим средства към 4 общини в Бургаска област. В Бургас ще осветим 22 булеварда и улици, по които се движи основният трафик. Насочихме средства и в Малко Търново, където преди това осветлението светеше до 24 часа и после спираше, защото нямаха възможност да плащат голяма сметка за ток. Ново осветление ще има и в Средец. В Поморие също ще бъдат подменени осветителните тела, като това ще стане не само в общинския център, а и в Каблешково, Каменар, Ахелой. Сунгурларе и Несебър са с одобрени проекти, те са в листата на чакащите и до края на годината ще осигурим средства и ще подпишем договорите и за тях.

С подмяна на уличното осветление сметката за ток пада в пъти. Между 70 и 80% е икономията, която се реализира. Това означава, че тези средства ще бъдат спестени в общинския бюджет и ще бъдат насочени за други допълнителни нужди на гражданите. Идеята за подмяна на уличното осветление и усилената ни работа с норвежките партньори, за да отпуснат средства за него, дойде именно от бургазлии. Тя беше поставена при проведени от нас анкети сред хората в най-големите групи в социалните мрежи. При разговори с граждани и с кметове от региона и страната се оказа, че до момента много рядко е имало възможност да се намери източник на финансиране за уличното осветление. От Министерството на енергетиката насочихме средства към ж.к. „Меден рудник“, скоро и в ж.к. „Изгрев“ ще бъде подменено част от уличното осветление. Но виждаме все още нуждата от това. По Плана за възстановяване на устойчивост, отделяме допълнително средства, за да може да влезем и да осветим и най-малката уличка във всеки квартал. Започваме поетапно. Сигурен съм, че общините ще продължат да реинвестират спестените средства от смяната на уличното осветление в подмяната и на останалата част от него.

– Защо ГЕРБ даде назад със срока за паспортизация на сградите и го удължавате с още 2 години?

– Не е моментът на тази тема по време на COVID-кризата, за да не се създават допълнителни ангажименти за хората. Затова държавата ще удължи срока, като през това време ще бъде създаден отделен фонд, така че да не се натоварват гражданите финансово.

Паспортизацията на сградите е задължение, произтичащо от една от наредбите, обвързана със Закона за устройство на територията. Това е Наредба №5 от 2006 г., която е създадена по времето на бившия регионален министър Асен Гагаузов. Първоначалният краен срок за паспортизация на всички сгради е бил 2011 година. Оттогава се прави поетапно паспортизация на сградите, като с Програмата за саниране се паспортизират и сградите, заедно със санирането. Оттогава 4 пъти срокът е бил изменян. Сега по тази тема политическите опоненти се опитват да вменят проблеми на базата на стари наредби, вместо да кажат какво ще направят за региона. Търсейки дългосрочно решение, продължаваме Програмата за саниране, като ще бъдат допустими не само многофамилните жилищни сгради, но и еднофамилните жилищни сгради. Това означава, че те ще си вървят с паспортите. Това се уточнява с Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост.

– Кои са регионалните и бургаски каузи, с които се ангажирате?

– На първо място е много важно, особено по време на политически кампании преди избори, да чуваме от какво имат нужда хората. По време на пандемия една от важните теми е здравеопазването. На първо място в ангажиментите, които поемам, е безспорно новата университетска детска болница със спешен център, която е от изключително голямо значение. Продължаваме с темата здравеопазване с инициативата в Бургаски регион да има лекар във всяко училище, който да е на разположение за лечение на децата. В тази връзка преди броени дни имах възможност в нашата приемна да се запозная с двама младежи – Исмаил и Владо, които дариха софтуер. Въвеждането на такава дигитална система ще даде възможност на лекарите да познават отлично като имат пълна информация за всяко едно дете, което е техен пациент. Тази система ще даде възможност и на родителите да дописват и въвеждат определени данни за детето – допълнителни заболявания, травми и други, които то евентуално е получило през времето, докато не е било на училище. Така лекарят ще знае какво се случва конкретно с детето.

Естествено, за да имат гражданите бърз достъп до здравеопазване и образование, ние трябва да дадем бърза връзка до областния център – именно чрез четирилентови пътища от Средец, Малко Търново, Царево и Айтос към Бургас. Това ще даде шанс от хората от тези градове за максимално кратко време да стигат както до здравеопазване, така и до образование. Няма да се налага на едно цяло семейство да се мести в Бургас, ако детето им учи в гимназия в Бургас, когато се стига бързо и лесно до учебното заведение. По този начин гражданите ще могат и за максимално кратко време да стигат до здравни заведения в случай на нужда.

Не на последно място се ангажирам с работа за Южната промишлена зона. В Министерството на енергетиката сме ангажирани с преместването на цялата енергийна инфраструктура, за да освободим място за инвеститори и да дадем достатъчно количество електроенергия.

Ще продължа да работя за развитието на инфраструктурата в Бургаски регион, за нови индустриални зони и привличането на инвеститори с цел устойчиво създаване на нови работни места. Това, което приветстваме като инвестиция е високотехнологично, екологично чисто производство, за да има баланс в Бургаски регион между туризма и индустрията.

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли
  23.03.2021 15:34      

„Много е важно да чуваме от какво имат нужда хората“, заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ