Сряда, 09 Юни 2021
    
Бургас

Жителите на село Маринка се надигнаха заради проблеми с тока

  09.03.2021 16:58  
Жителите на село Маринка се надигнаха заради проблеми с тока

Михаил КОЛЕВ

 

Жителите на бургаското село Маринка организираха подписка, заради проблемите с тока, които населеното място има. По думи на местни доставяната електрическа енергия в селото не просто не отговаря на дължимото качество като услуга по стандарт, но уврежда имуществото на гражданите и пряко застрашава тяхната безопасност.

„В обстановка на пандемия и извънредна ситуация, които, съгласно наредбите на министерството, поставят хората в изолация и работа в домашна среда, наличието на нормална електрическа енергия е жизненоважна и от първостепенно значение. Но в село Маринка тя прекъсва постоянно за опасно големи интервали от време, които през зимните месеци излагат на риск най - уязвимото население, лишавайки го от отопление и работа на ел.уреди от първа необходимост. Токът прекъсва постоянно и то не само при лоши метеорологични условия. През останалото време неговото непостоянно и променливо напрежение не само че прави невъзможна нормалната употреба на уредите в домакинствата, а пряко причинява имуществени вреди на потребителите“, гласи част от жалбата, която кметът на село Маринка Любомир Узунов е входирал до институциите.

По негови думи този проблем датира от много години. Само за една седмица той е получил 30 обаждания от свои съселяние, които са имали проблеми с тока. Узунов подкрепя инициативата на хората в селото, тъй като той е техният глас и застава зад исканията им.

Конкретните им желания са следните: Да бъде възстановено нормалното качество на доставяната услуга, обезпечаващи нормалните условия за живот като граждани и потребители. Да се извърши спешна ревизия на окабеляването, обезопасяване и подмяна на окаяните налични съоръжения, които актуализации да са адекватно съобразени с потреблението на ел. енергия в селото. Да се потърси отговорност от виновните лица на доставчика за това безпрецедентно невежество.

Жителите на бургаското село обмислят, ако не бъде обърнато внимание на жалбата им, те да блокират пътя за Малко Търново, но се надяват, че подобно действие ще се случи само в краен случай.

Електропреноснта мрежа е не просто зле подържана, но и не може да задоволи нуждите на потребителите - издават се нови и нови разрешения за строеж без ЕВН да съобрази капацитета и обезпечи качеството на услугата си при нарастващото потребление. Освен този недопустим на 21 век проблем на частните потребители, през целия зимен сезон липсва и улично осветление на територията на село Маринка – в повечето части на селото наличното осветление не функционира, какти и такива, в които дори няма изградена мрежа. Това е пряка заплаха за имуществото, живота и здравето на населението като обективната предпоставка за произшествия и разрастване на битовата престъпност, гласи още от написаното в жалбата, инициирана от жителите на селото.

Любомир Узунов вече е провел среща с хора от ръководството на ЕВН, които са запознати с неволите на хората в Маринка. Пред него те са заявили, че има изготвен проект за подмяна на тяхната инсталация в селото. Очаква се само една институция по веригата да разпише проекта и действията за обновлението на инсталацията ще започнат веднага.

„Надявам се, че подписката ще даде резултат. Вече имаме зад гърба си една успешна подобна инициатива. За ремонт на пътя между селата Твърдица и Маринка също изготвихме подписка и тогава ни бе обърнато внимание. В най-скоро време ще започнат ремонтните дейностите по пътната отсечка. Вярваме, че и сега ще имаме благоприятно развитие на проблема с електричеката енергия при нас“, добави още Узунов.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент
  09.03.2021 10:38      

  Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна