Понеделник, 07 Юни 2021
    
Мнения

Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент

  09.03.2021 10:38  
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент

 

Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост. Сдружението си поставя за цел да се бори с липсата на ангажираност и отговорност сред живущите в сградите чрез максимално информиране за правата и задълженията в рамките на етажната собственост. При общо 1 860 000 сгради в режим на етажна собственост в България, или 47% от всички жилища у нас, асоциацията е на мнение, че трябва да се обърне сериозно внимание върху проблема чрез: промени в Закона за управление на етажната собственост, които да включат активно всички собственици в управлението, чрез сдружаването им; задължителна паспортизация на старите сгради, както и информационна кампания за правата и задълженията на собственици при участието в управлението на сгради в режим на етажна собственост. Разговаряме с Ламбро Попов за задължението всички сгради да имат издаден технически паспорт до 2022 година.

 

Интервю на Ина ПЕТРОВА

 

Г-н Попов, ще има трудности по издаването на технически паспорт на жилището, от гледна точка на събирането на средствата, наличието на празни апартаменти, неяснотите около него?


Трудностите са очевадни. Вземането на решение едва ли ще се окаже съществен проблем, защото то е чисто формално. Чисто организационно и финансово много силно се съмнявам, че ще е изпълнимо в голяма част от сградите. Разбира се, ще има изключения, в които голяма част от собствениците са достатъчно сплотени и ще вземат решение. Но преобладаващата част от хората не разбират каква е спецификата на този паспорт и защо е важно да го има. Не сме свидетели на масивна информационна кампания от страна на местните администрации, в които лесно и смилаемо да се обясни на хората защо е необходимо изваждането на такъв паспорт. Още повече, че в медийното пространство летят едни странни предположения,  на първо място за цената, на второ – ако не се спази срокът какво ще се случи.


Каква е истината? Ще се стига ли до съдебни дела и намеса на частни съдебни изпълнители?


Чуха се тези, че ЧСИ ще ни дават на съд. В действителност такава възможност е предвидена, кметът на общината може да възложи изготвянето на технически паспорт, в случай че общото събрание не вземе такова решение или не изготви самия паспорт. Тук е спорен моментът кога кметът ще има правомощията да може да възложи на външна фирма за сметка на собствениците това – при липса на решение, или при липса на изготвен паспорт. Въпреки че законът казва, че до 2021 г. всички сгради трябва да са с паспорт. В крайна сметка цялата отговорност е вменена на собствениците, но от друга страна, местната администрация не си е свършила добре работата, за да може да се изисква от собствениците да направят някакви разходи, без да имат информация за какво е нужно това нещо. А всъщност са засегнати много голям брой домакинства, повече от 47% от населението живее в такъв тип сгради. Без местната власт, която да направлява този процес, това чисто и просто няма да се случи. Трудно се налага колективна отговорност, не знам по какъв ред кметът ще завежда дело, по какъв ред ще се конституират ответници, тъй като голяма част от апартаментите са необитаеми, други собственици са в чужбина, едно такова производство ще е много дълго и скъпо. Това ще създаде опасен прецедент от гледна точка на това, че собствениците, които трайно отсъстват, няма да имат право на защита. Не виждам как ще се осъществи този процес масово, единици ще са сградите, които ще си изготвят паспорт. Безпредметно е да се залага срок за нещо, което е ясно, че ще е неизпълнимо в този срок. 


Все пак ще има ли последствия за хората, които не се организират навреме или по друга причина не спазят срока?


Това е решение на всяка една администрация, в чийто район има такива сгради. Но за момента виждаме пълна пасивност от всички. На този етап ние сме подготвили писмо, което да пуснем до общините, за да кажат какво мислят.


Изпълними ли са сроковете, ако хората започнат сега да възлагат изготвянето на паспортите?


2022 година е след приблизително 8 месеца, а самото обследване, техническата работа, която трябва да се свърши, при някои документацията е доста разпръсната, трудно може да се събере и това ще отнеме доста повече от това време. Което означава,  че може да не влязат в този срок.


Вашият съвет към домакинствата, които съвестно искат да си извадят технически паспорт?


Да започнат възможно най-скоро. Трябва или да се отложи самият срок още веднъж и този път заинтересованите страни да си свършат работата както трябва и да има строен механизъм. Или изрично да се каже, че няма да се налагат санкции. Иначе се създава една излишна паника.


Какви суми средно ще трябва да заделим за техническия паспорт?


Няма средна цена, която да бъде определена за кв. м. Всяка сграда има свои специфики - една е цената на панел, друга на ЕПК, друга на тухлена. Може да се предположи само, което е доста субективно, че цената би била между 0,50 и 3-4 лева на кв. м. 


Ще искате ли официално отлагане на мярката?


Като за начало искаме разяснения, чакаме все още отговори и след като ги получим, ще вземем решение. Ние като Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост, имаме доста членове на нашата организация, които управляват 4000 сгради в режим на етажна собственост. Виждаме, че се засилва  притеснението на хората и въпросите са много. Ако се проведе информационна кампания и се даде една отсрочка, може би ще се постигне целта.


А целта в крайна сметка каква е, за какво ще ни помогне  техническият паспорт?


Целта е да се паспортизират сградите, за да добием най-сетне след толкова години представа в какво състояние е сградният фонд и какви мерки ще се предприемат да се обнови в даден момент. Защото експлоатационият срок на първите панелки от 60-те години наближава, на някои е изтекъл. За по-новите сгради техническият  паспорт ще помогне, защото той има особена част, в която се дават  препоръки кога трябва да се направят някакви ремонти. Тоест това е една карта какво трябва да се направи в бъдеще. Сега домоуправителите нямат абсолютно никакъв стимул, голяма част събират едни пари и плащат едни сметки. Говори се постоянно за енергийна ефективност, всеки гледа да стигне до нулева енергийна ефективност, светът върви в тази посока. Старото строителство остана на заден план и за него не се полагат грижи. Програмата за енергийна ефективност 2015-16 година даде своите резултати, но глътна огромен финансов ресурс. Държавата няма такъв ресурс да санира всички сгради. Санираха се 2000 сгради, което на фона на останалите хиляди такива сгради е нищожен процент. Така че техническият паспорт е първата мярка, която следва да бъде изпълнена, за да се продължи напред, а целта е обновяване на нашите сгради, иначе те ще замрат.

 

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
 Ламбро Попов: Завеждането на дела за липса на технически паспорт ще създаде опасен прецедент
  09.03.2021 10:38      

  Ламбро Попов е секретар на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна