Събота, 05 Юни 2021
    
Несебър

Жители на село Баня искат от Борисов да не се отделят в нова община

  04.03.2021 13:35  
Жители на село Баня искат от Борисов да не се отделят в нова община

Дона МИТЕВА

Жители на село Баня, Паницово, Козница и Емона излязоха на протест, тъй като не искат да бъдат част от община Обзор, ако бъде обособена такава като самостоятелен административен център.

По думите им, никой не е потърсил мнението им преди местния Референдумът, който се проведе миналата неделя отчете желанието за отделяне от  Община Несебър. Участваха малко над 76% от имащите право на вот в Обзор и близките 6 села.

„Зачитат се  желаещите да се отделят в нова община, които са предимно от Обзор, а това, че повечето гласували по селата са против отделянето - не се казва. А числата са такива: от 128 –те имащи право на вот в Баня  64 души са гласували против отделянето и само 30 за. В Паницово  44 са против, 22 – за и в Козница 30 не искат да се отделят, едва десет са за създаване на нова община“, коментира Ангелина Досева, една от организаторките на днешния протест.

По време на събирането на площада на село Баня бе  направена подписка, която утре се очаква да бъде входирана. Тя е адресирана до областния управител Вълчо Чолаков, до премиера Бойко Борисов и до Министерския съвет, в която те изразяват  несъгласието си да бъдат присъединени към нова община с център Обзор.

„Икономическата програма на новата община, която се представя не е реалистична. Тук присъстващите си даваме сметка, че залаганите  приходи от туризъм и увеличението на легловата база няма как да донесат желаните печалби, при положение, че пандемията намали притока на туристи драстично. Точно в този момент на криза в туризма няма от къде да дойдат желаните милиони. Много от хората от Баня работят в туризма и знаят какво е положението“, казва Ангелина Досева.Към това се прибавят и други въпроси като транспорта на хората, пътуващи до Слънчев бряг, здравното обслужване, пожарната.

„Уважаваме амбициите на тези, които искат да се отделят, но сме категорични, че те не са наши амбиции“, казват хората, които се събраха на площада в село Баня.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на