Понеделник, 07 Юни 2021
    
Бургас Избори 2021

В бургаските СИК-ове: Едва 1/4 се ваксинираха по списък

  06.03.2021 12:14  
В бургаските СИК-ове: Едва 1/4 се ваксинираха по списък

Ковид-защита получиха 699 души от изборната администрация

 

Георги РУСИНОВ

 

699 души свързани с провеждането на избори в Бургас са се ваксинирали. Бройката е окончателна, тъй като последният срок за доброволно поставяне на ваксина бе 4 март. Това заяви за „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас адвокат Елка Стоянова.

„Ваксинирането по списъци приключи, като последно 24 души изявиха желание за ваксиниране. Всеки, който е пожелал е бил ваксиниран. Има много хора извън бройката от 699, които са се ваксинирали при личните си лекари с „Астра Зенека“. Има и такива, които наскоро са боледували и все още имат антитела. Има и трети, които изобщо не желаят. Това все пак е въпрос на личен избор“, заяви тя.

Общият брой на хората, участващи в изборния процес на територията на община Бургас, е 2951 души. В това число влизат хора от Районна избирателна комисия, общината, Областна управа и техниците, обслужващи машинния вот. На практика това означава, че едва 1/4 от изборната администрация е имунизирана кампанийно в РЗИ.

Ваксинацията се извършваше по списъци с ваксината на „Пфайзер“. Потърсихме и д-р Георги Паздеров, за да даде бройката за цялата област, но опитите да се свържем с него бяха неуспешни. В Айтос например имаше сигнали, че или няма ваксини, или членове на комисии не можеха да се ваксинират.

По данни на РИК-Бургас общият брой секции в областта е 738. 131 е от тях са в населени места с под 300 избиратели, което означава, че машинен вот там няма да има. Най-много секции има в община Бургас – 339.

Правото да упражнят вот в областта имат 365 621 души.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на