Понеделник, 31 Май 2021
    
Общество

Пчелари от Бургаския регион в готовност за протест

  01.03.2021 16:08  
Пчелари от Бургаския регион в готовност за протест

Михаил КОЛЕВ


Пчелари от Бургаска област са в готовност за протестни действия. Недоволството им е породено от това, че държавата не оказва никаква помощ за техния отрасъл и всеки трябва да се спасява сам. Протестът се подготвя на национално ниво, заяви пред вестник „Черноморски   фар“ Иванка Стоева от Сдружението на пчеларите в Средец. Все още не е избрана дата на която хората от този бранш да изкажат своите искания, но най-вероятно това ще е през ранна пролет. 

„Ние сме секторът, който получава най-малко подкрепа от държавата. В най-добрите години са ни отпускали по 5-7 лева на кошер. За тази година нищо не сме получили, в сравнение с останалите животновъди и земеделци“, казва още тя.

По нейни думи годините родните пчелари самостоятелно намират решения за проблемите си. За да се кандидатства за субсидия пък условията стават все по-завишени, като едно от тях е да се регистрираш като земеделски производител. Така дори и малкото пари, които се получават, не идват никак даром. Сред по-голяма част от пчеларите в България се коментира идеята пчеларството да се отдели като отделен отрасъл, защото той в момента спада към животновъдството и така ще могат да получават повече средства за опрашване.

„Самата гласност по проблемите ни е прекалено малка, трябва повече шум. Много трудно се оцелява, няма помощ от никъде. Обикновено винаги ни се обещават някакви неща, а в последствие всичко остава на приказки“, казва още Стоева.

Освен финансовите затруднения, друг сериозен проблем е и сивият сектор в отрасъла. Напоследък се забелязват все повече пчелари, за които това е хоби и развиват тази дейност, но без да са официално регистрирани, подбивайки пазарната цена на легалните производители. 

И докато мнозина от ентусиастите, захванали се с пчеларството, но в последствие отказали се, заради трудностите, Иванка Стоева няма намерение да прави това. За нея пчеларството е кауза вече над 10 години, като пчелините й вече са почти 500, разположени в Средец, селата Белила и Орлинци.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на