Понеделник, 24 Май 2021
    
Руен

След кметска намеса: Решиха сериозен проблем на жители в руенско село

  23.02.2021 16:42  
След кметска намеса: Решиха сериозен проблем на жители в руенско село

Михаил КОЛЕВ

 

Сериозен проблем, който създаваше неудобство на жителите на руенското село Добромир, вече е разрешен. Когато започват ремонтните дейности по Айтоския проход, движението в дадени участъци бива затворено в двете посоки за автомобили. Голяма част от населението на Добромир обаче учи и работи в близкия град Дългопол, област Варна, и всекидневно е използвало директния път за придвижване, който се оказва и единствен такъв. Ремонтът обаче променя техния маршрут, удължавайки го в пъти повече.

Съвсем логично при стартирането на ремонта на отсечката бива създаден алтернативен маршрут, който обаче е крайно неудобен за добромирци. За да стигнат до Дългопол, те трябва да използват следното трасе: Дъскотна–Вресово–Люляково–Ришки проход–Смядово и оттам да хванат в посока Дългопол. Така вместо обичайните 17 км в посока, хората от Добромир трябваше да изминават... над 150 км до Дългопол и още толкова обратно.

След намесата на кмета на община Руен Исмаил Осман вече главоболията за хората от селото са в миналото. Той е провел разговори с всички институции, фирмата-изпълнител и зам.-кмета на Дългопол, като въпросът е стигнал дори и до Министерски съвет, за да се намери решение на проблема.

За целта са създадени „коридори“, които всяка сутрин и следобед дават възможност на автомобилите от село Добромир да пътуват до Дълпогол и да се върнат у дома, като реконструкциите биват спрени за кратък период от време, докато преминат автомобилите и автобусите. Постоянно се пропускат и превозни средства, които пътуват по спешни случаи, а през останалото време работата по пътя продължава.

„Алтернативният маршрут изобщо не беше рентабилен. Ако беше за един-два дни, няма проблем, но тук ставаше въпрос за месеци. Невъзможно беше да се създаде и друг алтернативен път. Няма как да допусна хората от село Добромир да изминават в посока по над 150 км всеки ден, за да стигат до Дългопол. Става въпрос най-вече за децата от селото, които пътуват до училище и детските градини в града“, каза пред вестник „Черноморски фар“ Осман.

На този етап нещата вече са по-спокойни, като руенският кмет казва, че понякога има леко напрежение сред шофьорите заради ремонта на прохода, но призова за търпение и разбиране, докато дейностите приключат.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник