Вторник, 25 Май 2021
    
Бургас

Кметът Димитър Николов за Бюджет 2021: Ще гарантира сигурност и развитие

  23.02.2021 12:41  
Кметът Димитър Николов за Бюджет 2021: Ще гарантира сигурност и развитие

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бюджета за 2021 като консервативен, но в същото време гарантиращ сигурност за бургазлии и развиващ за Бургас. В началото на дебатите по докладната за приемане на Бюджет 2021 градоначалникът призова общинските съветници да го подкрепят и изброи приоритетите.

„Помните миналогодишните притеснения заради COVID-19. Вярвам, че най-лошото е зад гърба ни, но щетите не можем да поправим с магическа пръчка. Затова този бюджет е за възстановяване и грижа за хората. Рамката му е балансирана и касае жителите на общината. Позволява ни да продължим да се развиваме. Последствията върху икономиката и живота оказаха влияние върху всички. Затова и приоритетите ни са здравеопазване, социални услуги, образование, инвестиции за трудовата заетост и индустриалните зони в града“, посочи кметът.

Николов заяви, че въпреки, че е консервативен, той е убеден, че бюджетът е реалистичен. Осигурява се допълнителен резерв в случай, че настане по-тежка ситуация с пандемията от COVID-19.

„Ние не увеличаваме местни данъци и такси за разлика от други общини. Във връзка с тези намалени приходи, които отчитаме, приехме реформи с цел освобождаване на средства – намаляване на общински служители, преструктуриране на общински предприятия. Ще подкрепим полетите до Бургас. Усвояваме 600 декара в Меден рудник за индустриалната зона там. Развиваме и тези в Българово и в зона „Мадика“ след комплекс „Славейков“. Убеден съм, че бургаския бизнес ще спечели от това“, каза още Николов.

Той се обърна към съветниците с думите, че всеки, който ще подкрепи изграждането на детската болница да подкрепи бюджета. Кметът изброи още, че предстои създаване на хирургически корпус към КОЦ-Бургас; закупуване на важна медицинска техника, сред които и робот, извършващ животоспасяващи операции; нови корпуси в училищата; нови детски градини в Меден рудник, Възраждане и Горно Езерово; нови улици, ремонти на настоящи, изграждане на тротоари, след ремонтите на ВиК-Бургас.

„Аз съм убеден, че повечето ще притъпят предизборните емоции и ще подкрепят бюджета. Призовавам ви да подкрепите този бюджет, защото той е необходим. Нямаме грандиозни проекти тази година, но заложеното в бюджета е много важно“, завърши Николов.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник