Вторник, 25 Май 2021
    
Бургас

Търговци: Промяна в наредбата ще реши проблемите с опасни кабели

  23.02.2021 14:39  
Търговци: Промяна в наредбата ще реши проблемите с опасни кабели

Георги РУСИНОВ

 

Проблемите с опасни и стърчащи кабели, незаконно прикачване и други такива може да се решат много лесно. Такова мнение изказа пред репортер на „Черноморски фар“ председателят на Асоциация за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров. Според него това може да стане с една промяна в наредбата, регулираща работата на ЕРП-тата. Темата е на дневен ред в обществото след нелепата смърт на 16-годишно момче в София, което загина от ток, стъпвайки върху шахта.

„В такива случаи винаги ще се търси кой е виновен. Но проблемът може да бъде решен. Просто трябва да се промени наредбата на ЕРП-тата. Трябва да стане така, че те да са длъжни да осигуряват захранване до точката на ползването на ел. енергия, а не до електромера. Сега най-удобно за тях е да е до електромера, а от там нататък хората да се оправят. Това се прави и да се спестяват средства, естествено. От там нататък всеки търси някакви възможности – сам ли ще се свързва с електромера, ел. техник ли ще повика. Това не е незаконно според мен, но не е и правилно“, заяви Димитров.

Според него това е най-правилното и разумно решение, което може да се вземе, защото когато електроразпределителните дружества са задължени да захранват дадените обекти с ток, то ще имат и ангажимент за безопасността.

„Ако се промени наредбата, гарантирано няма да има нерегламентирани подвързвания, стърчащи кабели и кражба на ел. енергия. Не може да се търси ангажимент от общините и всеки друг, но не и от дружествата“, смята председателят на търговската асоциация.

„Черноморски фар“ научи, че след трагедията в столицата, в доста общини в страната са стартирали проверки, свързани с безопасността на павилионите и други преместваеми обекти. От Община Бургас отговориха за изданието ни, че в морския град регулярно се извършват подобни проверки, а не кампанийно.

„Всеки териториален директор отговаря за поверената му територия“, уточниха от администрацията.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник