Понеделник, 24 Май 2021
    
Бургас

Опозицията в местния парламент: Няма да бъдем послушковци

  23.02.2021 13:11  
Опозицията в местния парламент: Няма да бъдем послушковци

Михаил КОЛЕВ

 

Няма да бъдем послушковци в този общински съвет. Нашата позиция днес показва на администрацията, че ние не се страхуваме. Нужно е да взимаме важни решения, а се чувстваме изолирани, заяви Живко Табаков, общински председател на Движение „България на гражданите“. 

Днес в бургаски хотел общински съветници от част от опозиционните партии - Движение „България на гражданите“, Демократична България и СЕК се събраха, за да участват заедно в сесията на Общински-съвет Бургас. Тя се провежда онлайн заради пандемията от коронавирус. Това обаче не се хареса на опозицията, която твърдо настояваше днешната важна сесия, на която ще бъде гласуван Бюджет 2021 на община Бургас, да се състои присъствено в зала „Бойчо Брънзов“.

„Не намираме никаква логика сега да гласуваме бюджета онлайн, при положение, че през есента, когато цялата страна бе в пълен локдаун, сесиите се провеждаха в зала „Бойчо Брънзов“. Там без проблем могат да се спазват противоепидемичните мерки. И днес, както и на предните онлайн заседания, има проблем със системата“, добави Манол Тодоров от ДБГ.

Според Константин Бачийски от СЕК не е нормално след няколко дни заведенията да отворят и без проблем хората да се събират там, а в същото време едно изключително важно нещо, каквото е приемането на Бюджет 2021, да бъде направено онлайн. Той даде и пример с избирането на обществен посредник, което ще бъде направено в стаичка, пълна с хора.

"Самото решение наистина не е логично. Избирането на общински посредник ще става в една стаичка, където ще има много хора, докато гласуването на Бюджета - онлайн", каза още Бачийски и добави, че това решение не е заради противоепидемичните мерки, а да се осигури комфорта на администрацията и бюджетът да се приеме по-лесно.

От своя страна Димитър Найденов от Демократична България каза, че здравният министър не е наложил забрана общинските сесии да се провеждат присъствено. Недостатъците в системата не изненадвали Найденов, понеже по негови думи администрацията на Община Бургас все още е в миналия век и работила на хартия.

Общинските съветници от опозицията бяха категорични, че ако по време на гласуването на Бюджет 2021 има технологични проблеми и това окаже влияние, те ще сигнализират областния управител.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник