Неделя, 30 Май 2021
    
Бургас

„Бездомни“ танцови и спортни школи търсят частни зали

  23.02.2021 09:36  
„Бездомни“ танцови и спортни школи търсят частни зали
Хората на открито – с повод и без повод носят наслада и бургазлии с удоволствие се хващат, без значение дали танцуват в даден клуб или не

Дона МИТЕВА

Михаил КОЛЕВ

Много училища отдават под наем физкултурните си салони на танцови клубове или спортни такива. Сега, при пандемията, когато училищата са ограничили достъпа на външни хора, тези договори няма как да се изпълняват.

Школите отвориха, но част от тях са без подслон. Занятията няма как да се водят в училищните физкултурни салони, въпреки че са късно вечерта, когато почти няма ученици.

„Там, където се работи с външни посетители, категорично не е разрешено. Ако работят клубовете с деца от училище, но без да смесват класовете, може да се провеждат занятия. Същото важи и за детските градини и за училищата да не се смесват групите и класовете. А също така да се спазват всички противоепидемични мерки“, категорична е  Веселина Таралова, директор „Образование и демографски въпроси”. Тя подчертава, че „външните клубове“ т. е. тези, които работят с възрастни – те не плащат наем през времето, в което не им се разрешава да водят своите занимания в училищата. „Договорът на такъв клуб е активен, мине ли забраната – няма никакъв проблеми да си влязат и да използват базата, но категорично в момента не се разрешава“, допълва Таралова.

Дияна Петкова, директор на бургаско училище, потвърди факта, че в момента от есента не се провеждат занимания, а договорите за отдаване под наем минават през Общината. Задължението на директорите е само да предостави към Общината справка за броя на проведените занимания, измерени в часове. Тази справка се изготвя от ръководителите на клубовете.

Директорът на Дома на НХК Мария Маркова е категорична, че при тях няма допълнителни запитвания от останали „без дом“ клубове, защото се знае, че графикът на залите е запълнен отдавна.

Бойчо Янев, хореограф, който води занимания на подобен клуб по народни танци, е категоричен, че трудно се намират зали, които да приемат клубовете, които нямат право да танцуват сега в салоните на училищата. „Прибегнахме до частни зали и наемите са по-високи“, заключава той. Що се отнася до това дали трудно се намира помещение, което да замени даден училищен салон, той отговаря философски: „Който търси – намира“. По негови думи заради увеличеното търсене, вместо да се понижава цената на наемите, тенденцията е да се увеличава. „Работим с възрастни хора и  вариантът е ние или да повишим цената на часа, или загубите да са за наша сметка. Ние държим цената за хората от клуба да си е същата и съответно загубите са за наша сметка“, казва Янев.

Що се касае до това колко хора се възползват от възможността да се върнат към посещение на клубовете, които са посещавали преди пандемията, хореографът е категоричен, че няма наплив. „Хората се страхуват. Около 50% и под 50% е присъствието. Изчакват да видят какви са резултатите от отварянето на училищата. Март като пуснат и ресторантите, тогава може би голяма част от хората ще се върнат и в танцовите клубове“, обяснява Янев.

Баскетболният „Черноморец-2014“ е един от спортните клубове в Бургас, който е засегнат от пандемията и не може да използва спортните салони на училищата за своите тренировки. От една година „акулите“ тренираха в СУ „Йордан Йовков“ две свои подготвителни групи, но заради ситуацията с  ковид -19 сега близо 30 деца на възраст 8-12 години са разпуснати.

Жанета Жельова, която е треньорка в „Черноморец-2014“ сподели, че въпросните две групи няма къде да тренират в момента, тъй като спортните зали в града са заети от други клубове.

„Така се нарушава спортният ритъм на децата, губят форма, а още по-лошото е, че в тази възраст те тъкмо започват да изпитват желание да тренират и не се знае колко от тях отново ще се завърнат в залата. Надяваме се да ни разрешат отново да тренираме в спортните салони на училищата. За тях се влиза през странични входове и не би следвало да се получават допирни точки между трениращите и учениците. Дано по-скоро да се промени това решение“, каза още Жельова.

Тя допълни, че постоянно родители и деца се интересуват кога отново ще могат да започнат своите тренировки в СУ „Йордан Йовков“. По нейни думи ситуацията е такава и с много други спортни клубове в Бургас, които използват спортните бази на училищата в града.

Сред тях е и „Звездичка“, който усилено развива детско-юношески футбол. Отборът има свои собствени бази, но са провеждали и тренировъчни занятия в почти всички бургаски училища, преди коронавирусът да им обърка плановете. Сега някои от бъдещите футболни звезди са спрели да тренират, защото на терените на „Звездичка“ няма как всички деца да тренират на едно място, нито да бъдат разпределени по график. Почетният президент на клуба заяви, че при тях тренират над 200 деца от наборите 2007-2014.

„Невъзможността да използваме спортните бази на училищата в Бургас определено оказаха влияние на нашия клуб, най-вече при първия локдаун през пролетта на 2020. Когато мерките тогава бяха отпуснати  голяма част от децата се завърнаха с наднормено тегло и положението беше доста трудно. Сега се забелязва същият проблем, но в по-малки мащаби“, каза още той.

Алексиев добави, че за него е по-важно пандемията да отшуми и тогава да се мисли вариант кога и къде децата при тях, които сега не тренират, да се завърнат отново на училищните футболни игрища.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на