Вторник, 25 Май 2021
    
Общество

Мидени плантации предизвикват екокатастрофи

  20.02.2021 10:41  
Мидени плантации предизвикват екокатастрофи

Силвия ШАТЪРОВА

Мидени плантации предизвикват екокатастрофи на юг в чудни, красиви и малки заливи. Морето изхвърля по тях тонове скъсани въжета, мрежи и бидони. Особено това се вижда в заливите Мириус и Маслен нос и  на юг от Ахтопол. До този извод са достигнали доброволци от СНЦ „Зелена Странджа“, които по проект „Марлена“ на ЕС са организирали пет екоакции на няколко крайбрежни зони, за да ги почистят от боклуци. Тонове са изхвърлените отпадъци, но въпреки това тенденцията не се подобрява.

Бившата мидена ферма около Приморско, която бе изградена през 2012 година по проект и ядоса местните рибари, е една от замърсителите.

Освен тези зони за почистени и зоните по устието на река Изворска, и защитена местност „Ченгене скеле“, откъдето само за няколко часа са изхвърлени 900 тона.

Проблемът с отпадъците обаче една година по-късно не е решен, а остава. Видяхме какво се случи след последните наводнения. Тонове боклуци са попаднали и в морето след проливните дъждове. След всяка буря заливът на юг от Ахтопол се превръща в сметище, вълните го засипват с всичко, което е достигнало до морето по един или друг начин, защото теченията отиват директно в скалите. „Екоакциите не са решение“ – казва Владимир Димитров от СНЦ „Зелена Странджа“, известно с походите си в планината, които организират непрекъснато. Според него няма създаден регламент в по-малките общини, няма и места за изхвърляне на строителните отпадъци. Обикновено по тези райони хората си знаят едно: „Тя, ряката, ще го вземе“ и така е от години, но преди в нея са се хвърляли предимно органични отпадъци, които са разградими, а сега попадат всякакви, главно пластмаси. „Нямат обособени площадки и жителите хвърлят където им попадне“ – казва той и допълва, че премахването на нерегламентираните сметища е много по-скъпо, отколкото превенцията и неизхвърлянето им.

Все пак той посочва един добър пример и това е в община Созопол, където в няколко населени места, в които е имало нерегламентирани сметища, те са почистени и след това са поставени контейнери и вече е премахната порочната практика да се хвърлят безразборно отпадъци. „Ако има ред и контрол, нещата влизат в релси“, казва още Димитров.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник