Вторник, 27 Апр 2021
    
Бизнес

Здравният министър: Ресторантите отварят на 1 март, баровете на 15-и

  26.01.2021 16:32  
Здравният министър: Ресторантите отварят на 1 март, баровете на 15-и

Ресторантьорите няма да отворят врати още в началото на февруари. Затворените заради мерките срещу коронавируса заведения ще посрещат гости от 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра.

„По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидност. Той каза, че за това ще съдейства“, допълни той.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.
По -рано от Сдруженията на заведенията заявиха, че ще прибегнат до протесно отваряне от 1 февруари, защото се чувстват дискреминирани спрямо колегите си в хотелите.

Както вчера стана ясно, от 1 февруари в клас се връщат големите ученици, отварят молове и фитнеси.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати