Четвъртък, 29 Апр 2021
    
Бургас

Общински съвет – Бургас прие декларация против фалшивите новини

  26.01.2021 11:27  
Общински съвет – Бургас прие декларация против фалшивите новини

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас прие декларация против фалшивите новини. С 31 гласа „за“, 4 „против“ и 7 „въздържали се“ общинските съветници се обявиха против разпространяването на фалшиви новини.

Декларацията бе предложена от Георги Дракалиев и е във връзка с новини за искането на собственикът на хотел „България“ да разшири подземния паркинг. В нея се посочва, че Общински съвет – Бургас категорично не приема общественият живот в града да бъде движен от фалшиви новини, разпространявани от политически лица.

„За съжаление такива „новини“ станаха норма в политиката и Бургас не прави изключение. Лошото е, че техният брой нараства с наближаването на изборите през април. Ето и един пример: „община Бургас се готви да разреши на собствениците на хотел „България“ да разрушат част от историческия център на Бургас“. Общинският съвет обикновено не коментира измислици, но тази невероятна лъжа минава всякакви граници“, пише в декларацията.

Документът продължава с това, че нищо такова не се готви да направи община Бургас, а единствено, че има такова инвестиционно намерение и идеен проект. Посочва се и че да приема такива има правомощието само Общински съвет – Бургас, а до момента в деловодството не е постъпвало нищо по този въпрос.

„Общинският съвет оценява високо всички прояви на гражданската активност, включително и по тази тема, защото мнението на бургазлии е изключително важно за формирането на политиката на управление на общината“, пише в декларацията и продължава, че всякакви спекулации, че самата община стои зад този проект са тенденциозни и имат за цел единствено нагнетяване на напрежение.

При дебата в местния парламент опозиция и управляващи имаха своите виждания. Константин Бачийски обяви, че е против фалшивите новини, но не би подкрепил декларацията, тъй като не е работа на Общински съвет да решава кои новини са фалшиви и кои не. Живко Табаков каза, че ако се приеме такава декларация, то това означава, че от тук нататък всичко по темата с подземния паркинг ще се обявява за фалшива новина. Колегата му Манол Тодоров добави, че с тази декларация излиза, че Общински съвет се защитава.

Веселин Пренеров заяви, че фалшивите новини са пандемия. Той подкрепи декларацията като посочи, че освен общински съветници са и граждани на Бургас и имат право да изразяват мнението си.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати