Събота, 01 Май 2021
    
Бизнес

Заведенията прибягват до италианския модел, отварят на 1 февруари

  26.01.2021 15:43  
Заведенията прибягват до италианския модел, отварят на 1 февруари

Не са верни информациите, които се въртят в публичното пространство, че сме се отказали – категорично ще отворим заведенията на 1 февруари, независимо че това към момента не е  позволено. Това заяви Ричард Алигбегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията  пред медии. Собствениците на ресторанти не се отказват и ще направят в сряда протеста си „марш към свободата“ в София, допълни той.

Браншът ще отвори заведенията по „италиански модел“ – в средата на януари в Италия 60 000 заведения и десетки хиляди фитнеси отвориха на своя глава и работиха над позволения вечерен час.

„Нашата идея и нашата молба към правителството бе да се отворят дневните заведения,  при спазване на всички упоменати в заповедта на здравния министър противоепидемични мерки, на 1 февруари“, допълни Алигбегов. Браншът иска също нощните заведения да заработят от 1 март.

Има проблем и с изплащането на средствата и по двете мерки, касаещи бранша. В момента се обработвали документите от НАП, след като повече от месец се е чакала нотификацията от ЕК. „ Появиха се неясни списъци с фирми, които са одобрени, после се оказа, че някои са одобрени пък не са… драмата продължава“, обясниха от бранша. До края на миналата седмица няма приведени пари, тази седмица може преди протеста да се приведат пари, смятат ресторантьорите.

Обещание има парите за персоналите да започнат по-бързо да се изплащат, но досега въпросните 24 лева са взети за ноември. Извън София – в по-малките градове са започнали да се изплащат и за декември. Забавянето е заради невярно попълнени декларации и сгрешени банкови сметки. А другото забавяне е било заради нотификацията.

Колко заведения ще отворят протестно в първия ден на февруари не може да се каже – по думите на Алигбегов, всеки трябва да реши сам за себе си. Решенията, взети от здравното министерство последните месеци са нагнетили обстановката, и така се стига до протеста. „Защо ресторантите могат да работят в хотелите, а не могат да работят самостоятелно – това е нещо, което няма никакво логично обяснение. Самата държава, в лицето на здравното министерство да нарочва едни обекти като по-сигурни от други е недопустимо и от тука дойде цялото напрежение“, подчерта Алигбегов.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати