Дона МИТЕВА
Поморийското сдружение на ресторантьорите подкрепа утрешния протест. Лично ще се включат около 25 души, предвид разстоянието и зимното време, още повече, че голяма част от хората заети в този бранш работят и само лятото. Това коментира Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор от черноморския град.
„Протестът е не толкова за отваряне, подкрепяме всички колеги, които искат да отворят. Нашето мнение е не само, че бранша е ударен. Въпросът е, че дори и тези, които работят, не го правят подобаващо. Вероятно ние сме единствената държава, където не са взети адекватни мерки, които да компенсират служителите, но и бизнеса. Не се правят намаления на такса смет, данък сгради. Например един нощен бар пет месеца не работи и въпреки всичко си плаща такса смет. Помощите не са навременни, разсрочването на главниците на бранша също е много важно.
Анкета сред хората от бранша сочи, че около 30% от колегите няма да издържат и ще фалират. Някой ще каже, че в цял свят е така, но в случая фалита не е от това, че ти не можеш да си управляваш бизнеса и да го организираш, а е от това, че държавата ти го забранява и нямаш компенсация за това или компенсациите са такива, че не стигат до хората“, коментира Тръпков.
Той лично признава, че ползва мярката 60/40. „Преди имах персонал от 65 човека, сега поддържам около 45 човека и ги поддържам, защото ползвам тази мярка. Но аз съм работещ бизнес. Може да е ограничено, но хотелът ми работи. Но този, който не работи от къде ще дойдат тези 40%. Пак казвам добра мярка е, но за тези които работят“.
Хотелиерът смята, че може да се използват като основа данните за внесени данъци в НАП и на тази база да се измисли формула да се подпомогне светлият бизнес, онзи, който е лоялен към държавата.
Помориецът е категоричен, че не може огромни магазини, където хората не спазват никаква дистанция да работят, а ресторантите да са затворени.