Сряда, 21 Апр 2021
    
Бизнес

Ресторантьори искат да отворят врати на 1 февруари

  20.01.2021 10:29  
Ресторантьори искат да отворят врати на 1 февруари

За пореден път сме готови на компромис. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Емил Коларов от Сдружението на заведенията във връзка с въпроса дали те ще подновят работа.

"Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти, но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна", допълни още той.

По думите му браншът иска да отвори врати на 1 февруари, както беше обещано от властите. 

"Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят", посочи той.

Според Емил Коларов датата 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите. 

"Предложихме компромисен вариант. Да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитета се намали и заведенията работят до 23:30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат  ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен", посочи той.

Коларов каза още, че браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до т.нар. "италиански модел", при който заведенията отвориха въпреки забраните. 

"Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре", посочи Коларов.

"Искаме само едно нещо – нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време и то само нашият бранш", категоричен бе той.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати