Сряда, 21 Апр 2021
    
Крими

Куп искания за обезщетения след зверската катастрофа край ГКПП-Лесово

  19.01.2021 10:00  
Куп искания за обезщетения след зверската катастрофа край ГКПП-Лесово

Молдовският тираджия се изправя пред съда за смъртта на трима души

 

Георги РУСИНОВ

 

Делото за зверската катастрофа край ГКПП-Лесово започва с разпоредително заседание в Окръжен съд – Ямбол днес. Обвиняем е молдовският тираджия Октавиан Бедиян. Инцидентът е от ранната сутрин на 9 октомври 2020-а. Тогава микробус с пътуващи към Турция се вряза в неправилно спрелия на пътя камион, шофиран от молдовеца. Вследствие на автомелето трима души загинаха, а 16 бяха ранени.

Наблюдаващият прокурор Милен Божидаров заяви пред „Черноморски фар“, че във времето на досъдебното производство са извършени две комплексни автотехнически експертизи, едната от които допълнителна. Били са направени и 15 съдебномедицински експертизи за 12 пострадали и тримата починали. Две химически експертизи също са част от производството.

„С общите усилия на разследващите успяхме да свършим много работа за кратко време. Това е продиктувано от това, че обвинението е за убийство по непредпазливост и трябваше разследването го приключим за 2 месеца, иначе трябваше да го освободим с по-лека мярка“, заяви държавният обвинител.

Бедиян е обвинен за причиняване на пътнотранспортно произшествие след нарушение на правилата за движение по пътищата, вследствие на което е причинена по непредпазливост смъртта на повече от едно лице, както и средни телесни повреди на повече от едно лице. Случаят е особено тежък. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 20 години. В момента той е с мярка „задържане под стража“ и е приведен към Централния софийски затвор. Има и забрана за напускане на страната. Молдовецът на два пъти обжалва мярката си за неотклонение, но и на двете инстанции съдебните състави оставиха жалбите му без уважение.

„Преценка на съда е какво ще е наказанието. Зависи и от това как ще протече самото съдебно производство, каква ще е защитата. В известен смисъл има и голяма доза съпричиняване от страна на шофьора на микробуса“, обясни прокурор Божидаров.

Това, което безспорно е установено по делото е, че Бедиян е спрял на мястото, където се е случило ПТП-то и докъм 5 и нещо сутринта не е мръднал и сантиметър.

„Установено е, че е заспал. В момента, в който е спрял, е имало образувана колона от ТИР-ове. Малко след това тя се е изтеглила, но той не е реагирал, тъй като е спял. Камионът и ремаркето са били на пътното платно, което Законът за движение по пътищата изрично забранява. Той се явява една преградна стена на пътя. От друга страна, шофьорът на микробуса се е движил с по-голяма от позволеното скорост. И там има доза невнимание. Пътниците пък не са били обезопасени с колани. И така виждате, че има един куп обстоятелства, които водят до неприятния инцидент с много пострадали“, конкретизира прокурорът.

Божидаров посочи, че от информацията по делото става ясно, че има доста предявени претенции за обезщетение към отделните застрахователи.

„Към настоящия момент (б.а. петък) няма предявени искове за конституиране на граждански ищци по делото. Има предявени молби за конституиране на част от пострадалите и техните повереници като частни обвинители. Надявам се съдебното производство също да приключи навреме. Никой няма интерес да се бави. Ние положихме максимални усилия да съхраним интересите на потърпевшите“, завърши държавният обвинител.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати