Събота, 10 Апр 2021
    
Бургас

Без сътресения малките се върнаха в клас

  04.01.2021 13:54  
Без сътресения малките се върнаха в клас

Дона МИТЕВА

Около 60% от родителите на Община Бургас са пуснали децата си днес за присъствено обучение. В детските градини са създадени необходимите условия за пълноценна работа.

„В разговор с директорите на различни детски заведения научихме, че има и много родители, които са се обадили, че в следващите дни децата им ще се присъединят към присъственото обучение”, заяви Веселина Таралова, Директор „Образование и демографски въпроси” в Община Бургас. Тя добави също, че в момента няма болни учители от детските градини.

По нейни думи интересът към завръщане в детската градина е очакван и само единици са родителите, които не желаят да пуснат наследниците си в групите.

„Много малко са родителите на деца в предучилищните групи, които не желаят децата да са присъствено в градината. Това означава, че бургазлии са сигурни и осъзнати в необходимостта децата да се обучават присъствено. На всякъде е създадена добра организация за дезинфекция, приемане и спазване на дистанция във всяка градина”, допълни Таралова.

До момента няма получено съобщение в Регионалното управление на образованието затова, че в някое училище не е започнал образователния процес в начален етап присъствено. Това потвърди инж. Виолета Илиева, началник на управлението.

До РУО са подадени  32 заявления от родители , които желаят децата им да работят от разстояние в електронна среда. До директорите на училища от началото на учебната година има подадени още 77 заявления, които са по здравословни причини и оставят децата удома.

„Всички заявления са удовретворени, независимо от посочените причини. Уважаваме избора на родителите”, коментира инж. Виолета Илиева.

Експертите още рано сутринта са напомнили да се мери температурата при приемане на малките ученици в училище. Осигурени са дезинфектанти, както и допълнително средства за закупуване. Училищата разполагат и с пречистватели на въздуха. От просветното министерство са осигурили и такива, които да бъдат раздадени на училищата, където не са закупени още.

Създадена е и организация във всяко училище за движение по коридорите по определени маршрути. „Облекчаващ организацията на придвижването на децата е това, че всеки клас има своя класна стая”, допълни инж. Илиева.

„Учебният процес стартира нормално – начален етап вече са в класните стаи. Отсъстват много малко деца, които се обучават в електронна среда. Останалите ученици са дистанционно. Няма болни учители при нас”, коментира директорът на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията” Михаил Ненов.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Инж. Фотинка Въргова, вр.и.д. директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“: Работодателските организации предпочитат нашите ученици
  09.01.2021 15:36      

Фотинка Въргова е родена в Бургас през 1970 година. Средно специално образование полу