Петък, 26 Мар 2021
    
Бургас

В УМБАЛ Бургас отпада задължителният ПСР за дарители на кръв за плазма

  23.12.2020 13:20  
В УМБАЛ Бургас отпада задължителният ПСР за дарители на кръв за плазма

Преболедували от КОВИД бургазлии вече могат да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма и без задължителен ПСР-тест, съобщиха от Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. От 29 декември отпада изискването за ПСР, но остава това за направен антигенен тест.

Антигенният тест вече е приравнен към ПСР-а, нужно е дарителите да носят документи, че имат такъв - от лицензирана лаборатория или лечебно заведение. За всички, които желаят да дарят кръв за плазма, има осигурен коридор и те минават с предимство пред останалите кръводарители. Всеки, който има ПСР, или антигенен тест и са минали 40 дни от него, е добре дошъл в отделението. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в Стара Загора, където от нея се произвежда и плазмата.

УМБАЛ Бургас създаде организация за приемане на преболедували от КОВИД дарители от 1 декември, заради силния обществен натиск това да се случва тук. Въпреки огромния интерес и множеството обаждания, досега са минали едва 20 души, които са пожелали да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма. Сред тях има различни хора - учители, лекари, собственици на малък бизнес. Всички отговарят на условията, имат и положителен ПСР, но при някои от тях не са образувани антитела. Тази кръв е използвана за преливане и за помощ на други нуждаещи се, но не е била подходяща за производство на реконвалесцентна плазма, обясниха от отделението.

В РЦТХ Стара Загора разполагат с апарати за плазмофереза, там е най-близкото място бургазлии да дарят директно плазма, ако не желаят да дават кръв или искат да станат дарители на плазма повече от веднъж в кратки срокове. По информация на центъра обаче интересът от бургазлии да идват на място бил доста по-слаб в сравнение с жителите на Сливен, които били доста по-активни.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията