Сряда, 24 Мар 2021
    
Мнения Общество

Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин

  22.12.2020 14:24  
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин

Проф. Данов, Вие ръководите клиниките по кардиохирургия на „Сърце и Мозък“ в Бургас и Плевен. Моля да кажете на нашите читатели как бихте постъпил Вие и вашите колеги в 7 болници и 15 медицински центъра в процеса на ваксинацията срещу COVID-19? 

 

Когато има безопасна, регистрирана (значи проверена за токсичност) и наистина ефикасна ваксина, която да е широко достъпна ще се ваксинираме. До тогава, а и след като се ваксинирам, ще продължавам да се профилактирам и с хидроксихлорохин в различни дози според вирусния товар срещу мен. Това е моето решение и преобладаващото становище на моите издигнати колеги от Българския Кардиологичен Институт (БКИ) – основано на науката и медицинската практика. 

Значи  бойци „на първа линия“ с два медикаментозни щита?

Да, разбира се, ние сме длъжни да сме здрави и напълно работоспособни. Трябва да лекуваме и се грижим за хората – да са активни и икономически продуктивни. Те затова плащат здравни осигуровки, които както данъците се събират принудително. Ние, лекарите не само морално и етично дължим на хората пълно и всеобхватно лечение. Ние сме им длъжници, не обратното. Както политиците им дължат качествено управление.

Как върви националната кампания на БКИ за проследяване на прекарали инфекцията пациенти?

Върви и набира национална популярност. Понеже последиците от COVID-19, една коварна инфекция, са тежки и трайни, БКИ работи и има отлични резултати в диагностиката, изследването и лечението на последиците от COVID-19. От лятото започнахме и през септември стартирахме безвъзмездната скринингова кампанията – „Живот след COVID“, която вече показва категорично, че вирусът засяга жизненоважни органи като мозъка, сърцето, белия дроб и бъбреците. Хората оздравели от инфекцията също трябва да са активни и да се радват на живота. За съжаление много от водещите научни центрове в света потвърждават нашите проучвания. Малките съдове, с различни тежки и животозастрашаващи усложнения в тези важни 4 органа, са особено уязвими към трайни увреждания. При голяма част от преболедувалите COVID-19 се установяват персистиращи оплаквания и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата, дихателната и централната нервна система. Тези състояния станаха известни като  „дългата COVID опашка“. А негативните социални ефекти тепърва ще се превърнат в предизвикателство за политиците и обществото. Важно е, че нашата кампания обхваща всички преболедували и те могат да се свържат с центровете на БКИ в София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Шумен.

И вие не сте прекъсвали работа нито за ден при забраната за планови операции?

Хората масово са в критично и животозастрашаващо състояние. Въпреки стреса и натрупаната умора, нашите лекари работят много по-спокойно и ритмично, защото всички се профилактират с хидроксихлорохин. Мои приятели и колеги потвърдиха многократно, че това е опитът и в Германия и Австрия. Затова работим без прекъсване и приемаме денонощно пациенти с COVID-19 в тежко и много тежко състояние.  Най-голямата и модерна реанимация на Балканите е в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен. В момента са заети 60 легла за лечение на пациенти с COVID-19, от които 20 реанимационни. Натрупването на интензивен опит в лечението на инфекцията е част от динамиката на нашия професионален живот. Предизвикателствата са ежедневие. В условията на спрени планови операции ние приемаме все повече пациенти по спешност: в животозастрашаващо състояние на сърцето и мозъка. Повечето от тях не са търсили специализирана помощ дълго време. Изчакването до последния момент от страх от заразяване с вируса може да бъде и често е фатално за пациентите със сърдечносъдови заболявания и заболявания на централната нервна система.

 

Вашата позиция към ваксините и решението за двойна защита е уникално!

Едва ли е уникално, но е научно обосновано и сериозно подкрепено в медицинската практика.  Докато се убедя, че ваксината, която се предлага, е напълно безвредна продължавам с механичната защита и медикаментозна превенция с хидроксихлорохин . Трябва да съм сигурен, че наистина новата ваксина не модулира имунната система в неконтролирана посока, ефикасна е и трайно създава анти-тела. Ваксината е нова имунна профилактика, но тя не предпазва от инфектиране на всяка цена, а главно потиска трансмисията. СЗО вчера  ясно декларира, че ваксинацията не е равна на „нула COVID“. Точно както и хидроксихлорокина, който действа по друг механизъм. Очакваните анти-вирусен отговори и при двете медикаментозни защити – ваксини и хидроксихлорохин, заедно и поотделно  - постигат масова превенция срещу трансмисията. Хидроксихлорохинът действа по друг механизъм, създава алкална среда и вирусът не може да навлезе на клетъчно ниво. Напълно логично е те да се комбинират за повишена сигурност. Това ще направя аз, това ще направят и моите колеги - 1500 български медици в БКИ.

Проф. Данов, Вие лично профилактирате ли се с хидроксихлорохин?

Да, вече няколко месеца приемам медикамента профилактично по схема от 200 мг дневно за 30 дни, после 15 дни прекъсване и пак отново за 30 дни. Убеден съм, че надграждането на механичните мерки (маски, дистанция) с хидроксихлорохин е извънредно ефикасно. Цялата очерняща кампания, известна като „The Lancet Gate“, срещу HCQ-a на заитересовани играчи от Голямата Фарма се сгромоляса поради изфабрикувани данни. Над 120 известни учени протестираха остро срещу тази конспирация. Остана обаче страхът у хората, че медикаментът е вреден. А истината е, че хидроксихлорохинът не е вреден, той е напълно безопасен. Прилага се повече от 40 години за лечение на автоимунни заболявания. И в България се прилага от десетилетия – консултирайте се с водещия български ревматолог, колегата проф. д-р Рашо Рашков. Получи се голямо изкривяване – широка пропаганда на механичните мерки и дискредитация на единствения медикамент за профилактика, който помага в превенцията и в ранното лечение. Аз имам опит, целият БКИ има вече голям опит, дори смятаме, че има директна връзка между лечението на пациенти с автоимунни заболявания и успешната им превенция и ранно лечение на COVID-19 с хидроксихлорохин.

БКИ излезе с множество публикации по тази тема, какво е най-важното?

Да настояват личните лекари да им изпишат рецепта за хироксихлорохин за превенция и за ранно лечение след положителен бърз тест – времето е ценно. Ако личният лекар се чувства несигурен или несигурна, нека се обърне към БКИ или към мен лично. Публикували сме терапевтични протоколи, базирани на нашия опит. Ние изследвахме и докладвахме нашите резултати за ползите от употребата на хидроксихлорохин за профилактика и ранно лечение на COVID-19 на медици и други здравни специалисти. Нашите резултати са красноречиви: от 1500 души  медицински персонал само 38 здравни работници са били с положителен PCR. Тези 38 души не са се подложили на профилактичната програма за медикаментозна защита или са приложили недостатъчна доза срещу огромен вирусен товар. Но благодарение на своевременна терапия с хидроксихлорохин, антибиотик и цинк  веднага след първия положителен тест са прекарали заболяването леко или много леко. Ето защо, самите GP-та следва да се профилактират с хидроксихлорохин, за да могат да работят пълноценно с пациентите си. На хората трябва да се помага да са активни, а не да бъдат затваряни и изолирани. Ние лекарите сме отговорни за това.
Според нашите изследователи от БКИ, които работят по изследването COPCOV заедно с Университета в Oxford, настоящото тревожно положение в българските болници е резултат от липсата на лекарствена профилактика на всички медицински лица.
Проф. Данов, все пак ваксините имат странични негативни ефекти, нали? 

Важно е ползите да са повече от вредите. Някои от страничните ефекти трябва да са посочени в краткото описание на продукта, което се потвърждава в процеса на регистрация. Очаквам да видя какво ще публикува Европейската Агенция по Лекарствата. Научната литература докладва установени странични ефекти на всички ваксини, а тези са даже нови и не добре изследвани. Има много въпроси и основания за притеснение, но и за оптимизъм. Бяха разработени в рекордно кратки срокове. Реалната им ефикасност ще остане под въпрос за дълго. Няма как също да знаем за дългосрочните последици върху здравето на хората. Дали ако се наруши, по-нататък, температурният режим, ваксината запазва своите качества и остава безвредна също не знаем. На този фон HCQ e познат от над 40 г, доказано безвреден и достъпен в аптеките на цялата страна.

Вие знаете ли колко струват тези ваксини?

Не знам и не ме интересува, доколкото са безплатни за хората. Иначе, ако се занимавате с икономика и финанси в здравеопазването трябва отделно да потърсите отговора на въпроса-магия: как така в България имаме здравеопазване с европейско качество при български (най-ниски в Европа) цени на клиничните пътеки и сме на последно място в ЕС заедно с Румъния по разходи за здравеопазването на глава от населението! 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията