Петък, 19 Мар 2021
    
Любопитно

Да направиш весел асансьора

  19.12.2020 09:48  
Да направиш весел асансьора

Дона МИТЕВА

Своеобразен предколеден подарък за своите съседи направиха трима мъже, начело с домоуправителя Христо Димитров в блок 70 вх. А в бургаския комплекс „Славейков”. Те изцяло обновиха интериора на асансьора. Направиха го в свежи, весели цветове.

„Всичко бе старо, фолиото изподрано, балатума на пода скъсан, таванът също- мръсен и неугледен. Канихме се от доста време да го обновим. Просто сега, когато хората се затвориха още повече заради пандемията – да доставим малко настроение. Все пак почти всички ползват това пространство”, разказа домоуправителя Христо Димитров за идеята.

Със задачата се нагърбва с още двама мъже от входа Тошко Каменов и Мирослав Павлов. Почти седмица им отнема обикалянето по магазините и избирането на самозалепващото фолио. „Искахме да е нещо свежо, нестандартно като цветове. А по магазините преобладаваха тези в кафяво и другите тъмни тонове”, обяснява домоуправителят. Виждайки ролката с нестандартно шареното фолио, решава, че това ще е, за да носи настроение.

Основно работата по поставянето на новото фолио е оставена в ръцете на Мирослав, защото той се занимава с реклама и знае кое как да направи. Но помагат и другите двама, особено за почистването на старите останки и демонтирането на таблото и уреда за спешно повикване. Цялата работа им отнема 2-3 дни. Доволни са от свършеното.

Що се отнася до това, как съседите им приемат новия облик домоуправителят казва, че отзивите са на двата полюса. Категоричните мнения обаче ще разбере когато мине да събира парите за входа.

„Младите хора много не обръщат внимание на промяната, но виждам и усмивки, като влязат в асансьора. Най-възрастните се радват и благодарят, че е чистичко и ново. Тези между 50 и 60 са най-критични”, разказва за реакциите на съседите Христо Димитров. Той добавя, че следващата стъпка е да монтират и огледало, нещо което повечето от съседите му смятат, че трябва да има в асансьора.

„Искахме да направим нещо, с което да зарадваме съседите, а и да обновим едно пространство, което наистина се нуждаеше от това. Смятам, че това е нещо нормално да бъде подето като инициатива. Направихме го за добро настроение”, обобщи Димитров.

„Това ме усмихна днес! Поздрави на Миро, Тошко и Ицо за креативността и за реновирания цветен асансьор!”, написа в социалната мрежа Златина Дукова, която е една от живеещите в този вход. Адвокатката, която бургазлии познават като бивш зам.-областен управител на Област Бургас от 2012 година е член на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ - българския независим специализиран орган за защита правата на човека и недискриминация. Въпреки че повече от времето си тя прекарва в столицата, прибирайки се в Бургас, е приятно изненадана от своите съседи и тяхната инициатива. „Надявам се да има повече такива инициативни и дейни хора не само в нашия блок, но и в Бургас, а и в цялата страна”, си пожела Дукова в навечерието на празниците.

   


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.