Събота, 20 Мар 2021
    
Бизнес

Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти

  17.12.2020 15:24  
Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти

След проведените две срещи с представителите на големите хранителни и нехранителни търговски вериги в сградата на Министерството на икономиката  се проведе брифинг. Участие взеха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и доц. д-р д.м. Ангел Кунчев, както   представители на търговските вериги.

"На първо място всички се обединихме за пълно спазване на противоепидемичните мерки. Магазините са реорганизирали своята дейност - с много дезинфектанти, проверки на входовете, а някои са удължили работното си време, назначили са и повече охрана.

Полицията ще оказва помощ във връзка с евентуалните опашки по време на празниците. Ще има санкции за потребителите, които не спазват мерките. МВР, РЗИ, пожарната и КЗК ще участват на терен и ще съдействат за следенето на реда", обясни Борисов.

Основно целта е да се избегне струпването извън самите магазини. По думите на доц. д-р Кунчев в по-голямата част от търговските вериги дори квадратурата, която се осигурява за всеки потребител е завишена, и са налични на всякъде дезинфектанти, т. е. „мерките надвишават изискванията”

Акцентирано бе и това, че всеки гражданин трябва сам да спазва противоепидемичните мерки и да бъде отговорен.

Повечето от магазините са увеличили работното си време, така че всеки, които има възможност да избяга от пиковите часове, в които се струпват купувачи. „Рано сутрин и по-късно вечерта също е време в което може да се пазарува”, допълни д-р Кунчев.

Проверките ще бъдат комплексни, а санкциите насочени както към гражданите, ако не спазват мерките, така и към магазините, ако има струпване на клиенти отвън или вътре. Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти. Дори д-р Кунчев се закани, че ако се налага търговският обект ще бъде затварян за няколко часа.

„Очаква се и помощ от Министерството на труда. Говорих за недостига на работници с министър Сачева, такава работна ръка да се осигури през Бюрата по труда”, обясни министър Борисов.

От търговските вериги са поискаха от държавата „бърза писта” за ваксиниране на хората, които работят в магазините.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.