Сряда, 17 Мар 2021
    
Крими

Пуснаха под домашен арест Венци Лавацата, подсъдим от групата на Митьо Очите

  17.12.2020 09:32  
Пуснаха под домашен арест Венци Лавацата, подсъдим от групата на Митьо Очите

Михаил КОЛЕВ

 

Специализираният наказателен съд в София пусна под домашен арест бургазлията Венцислав Христов-Лавацата. Той е един от обвиняемите като част от групата на Димитър Желязков-Митьо Очите, която бе арестувана при акция в Бургас през август 2018 година. Обвиненията срещу Христов са за участие в организирана престъпна група, както и за помагач при палеж през 2015 година на кафемашина в морския град.

В жалбата си до съда Лавацата е посочил, че трябва да се грижи за болните си родители, тъй като няма друг родственик, който да стори това, както и факта, че той е 2 години и 4 месеца в ареста на софийския затвор, без да бъде даден ход на делото, имайки се предвид, че е обвинен за палеж на кафемашина, а това не се характеризира като престъпление с висока обществена опасност.

По време на престоя си в софийския затвор Венци Лавацата е изпълнявал длъжността „Отговорник на реда и дисцплината” на Отряд 11, в който са били над 100 затворници. Редовно е бил награждаван след участия в спортни мероприятия, сред които и боксовия турнир между затворниците, организиран от Калоян Колев, друг подсъдим от групата. Поведението и успехите на Христов най-вероятно също са оказали влияние върху крайната преценка на съдийския състав.

Пред вестник „Черноморски фар” Лавацата заяви, че е убеден, „че накрая истина ще излезе наяве и справедливостта ще възтържествува”. По негови думи целият съдебен процес срещу него и останалите подсъдими, е пълен фарс и е скалъпен. Зад всичко това стоели разследващите полицаи от ГДБОП, както и спецпрокуратурата.

„Свидетелите по делото започнаха да се пропукват. Искат да си сменят показанията, което говори, че първоначално те са били дадени под натиск”, разкрива бургазлията.  

Той е категоричен, че е невинен и ще съди държавата в Страсбург заради неправомерното му задържане и престоя му в затвора.

„Ще търся отговорност на всички по веригата. Ще се боря докрай, за да изчистя името си и това на останалите момчета. Това дело ще приключи с оправдателни присъди”, убеден е Лавацата.

Следващият съдебен процес е на 23 декември, като Христов смята, че тогава още от обвиняемите ще бъдат освободени или пуснати с по-леки мярки. В момента в ареста продължават да бъдат Димитър Желязков-Очите, Калоян Колев, Иван Пишлиев и Иван Найденов.

Докато  са били в ареста Христов споделя, че Желязков не е спирал да вярва, че ще бъде оправдан и цялата „сага ще бъде разплетена”.

Относно отправеното обвинение към Венцислав Христов, че е помогнал за палежа на кафемашина, намираща се в района на пазар „Краснодар”, той твърди, че е бил натопен от човек, с когото въобще не се познават.

Самата машина не е изгоряла нацяло, а само нейната клавиатура, което се потвърдило от думите на собственика. По твърдения на последния щетите се равнявали на стойност 110 лева. Въпреки това на Лавацата е повдигнато обвинение за щети със значителни размери, които се равняват на 14 заплати, а цялата кафе машина струвала 600 лева.

Според Лавацата това завишение е умишлено направено от спецпрокуратурата, за да придобие обвинението към него по-голяма тежест и да бъде държан повече време в ареста. 

Категорично заявява и че не е участвал в никаква престъпна група, с лидер Митьо Очите, по каквото обвинение бе задържан на 2 август 2018 година.

„Няма група, че да съм участвал в нея. Твърди се в обвинителния акт, че през януари 2013 година е била събрана групата и аз съм един от хората, който е дал съгласието си да участва в нея. По това време аз бях в бургаския затвор и е невъзможно да дам подобно съгласие, абсурдно е”, каза още Христов.

След празниците той ще поиска от съда мярката му „домашен арест” да бъде изменена в „парична гаранция”.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.