Събота, 08 Яну 2022
    
Айтос

За мисията на един щастлив билкар да раздава здраве... безплатно

  17.12.2020 11:08  
За мисията на един щастлив билкар да раздава здраве... безплатно

Срещала съм много билкари, но не и такъв като бургазлията Христо Христов, който от години живее в Айтос. Ицо Ичев, както го наричат приятелите, не се уморява да обикаля баирите, да обработва и суши билките, да ги пакетира и изящно да изписва правилата и указанията за ползването им, произхода и точната дата, на която ги е събирал. И след като е свършил всичката тази работа, раздава пакетите с билки на познати и непознати, без да поиска и стотинка за труда си. А ако някой реши да му предложи пари, Христов е готов да си вземе билките и да си тръгне.

Домът на Христов в Айтос е уникален - с красива и чиста природна аптека, с параклис и не една, а три чешми. "Не е къща, а музей" смее се билкарят и любезно кани всеки да му гостува.

- Ицо, от колко години се занимаваш с билкарство?

- Билкар съм от 13 години. Христо на староеврейски означава „спасител“. И в момента май точно това правя - спасявам, доколкото мога. Щастлив си лягам, щастлив ставам и спя спокойно, защото правя точно това, което искам и мога.

- Как реши да събираш билки и да ги даряваш?

- Не знам. Някой ангел небесен ме бутна и ми каза: „Направи го веднъж, да видим дали ще е добре“. И аз взех, че го направих.

- Познаваш ли всички билки?

- Не съм толкова напред, не мога да кажа, че познавам всички. В момента имам 54 вида билки - ароматни, неароматни, всякакви. Раздавам ги само с точни указания - какво представляват и как се ползват.

- Приемаш ли да те наричат лечител?

- Не. Аз не лекувам. Просто давам билките, с желанието да предпазя хората от болести, да не се разболяват. Всеки, които има интерес към билките, може да дойде и да избира коя да си вземе. Това е много важно - това е велика крачка към себе си. По този начин човек може да бъде отговорен към себе си и околните.

- Имаш ли идея коя билка предпазва от ковид, или най-общо - от респираторни заболявания?

- Не съм лечител, но винаги е добре да се пие чай от ето този микс - глог, драка, риган, лайка, мента, маточина, мащерка, жълт кантарион и слез. В билкарството има седем златни правила. Не съм ги измислил аз, а най-големият фитотерапевт Димитър Памуков и мъдри хора като Христо Кафтанджиев и Мария Требен. Аз съм само техен последовател. Всичко, което са дали като съвети, е проверено, защото всичко е минало през мен.

- Как разпознаваш лечебните билки от отровните растения? Не се ли страхуваш, че ще сбъркаш някоя билка?

- Не, защото имам знания. Заставам зад всяка своя дума и зад всяка билка, която дарявам. Някой казал на някого, че друг му казал и т.н. При мен няма такива работи. Всичко, което съм събрал, изсушил, пакетирал и надписал, всичко е минало през мен и моята фамилия. И това е откакто започнахме да ги ползваме, съвместно с разделното хранене. Забравихме за аптеки и джипита. И имаме награда. Знаеш ли каква е? Отивам при джипито и той ме пита: Кой сте вие? Как се казвате? Ето това ме пита. Но отлично познава лелката, която по три пъти на ден е пред кабинета му. Ето това ми е наградата - личният ми лекар да не ме познава.

- Знаят ли те хората от града, търсят ли те за билки?

- От 13 години градът ме знае, много хора ме познават и ме търсят. Около пандемията, досега съм надписал 900 плика с билки, с по три лепенки, сметни ги - 2700 пъти. Ставам сутрин в 4 часа и не успявам да напиша всичките, както съм го планирал.

- Не си ли се изкушавал да продаваш билките - все пак влагаш огромен труд, материали?

- Много пъти са ме питали. Даже ме упрекват. Казват: Как без пари, създаваш такава красота?! Не искам и няма да го направя. Категорично - не. Тези билки летят и за Мадрид, Париж, Ванкувър, за Токио...

 

- На кого ги изпращаш?

- На българи, които живеят и работят там. И на познати, някои просто минават  през дома ми, взимат каквото им е нужно и летят в различни посоки.

- Защо държиш билките да са така прекрасно опаковани и надписани с красив обработен почерк?

- Това е като да отидеш в супермаркета и да си купиш чай. Правилата са точно и ясно изписани. За мен те са много ценни и важни. Толкова важни, колкото и самите билки. Защото не е все едно, как от тези билки ще бъде приготвен чай. Правилата трябва да се спазват.

- Добре, сутрин като станеш какъв чай пиеш?

- Различен. Защото всеки орган си взима от своята билка. Ако направиш микс - черният дроб си взима шипка, стомашно-чревният тракт - мащерка, бъбреците - хмел и т.н. И като си приготвиш чай, всяка билка от микса влияе върху определен орган. Така поне казват тези, знаещите, мъдрите хора. Аз просто съм техен ученик. И казвам, че съм добър ученик, защото фамилията ми не страда.

- Къде събираш билките? Тръгваш сутрин - накъде?

-  Моят район тук, в Айтос, има страшно много билки. Около „Трите братя“ има над 12 вида ценни билки. Но моят район е около село Раклиново. Вървя пеш до там - кал, пек, дъжд, няма значение какво е времето. Случи се, идвам от Раклиново до кулата. Но понеже там има една просека и не мога да мина през нея, за да се прибера в Айтос, връщам се обратно в Раклиново. Пътувам непрекъснато на автостоп. И поклон пред тези хора, балканджии - никой досега не ме е оставил на пътя. Те като че ли знаят с какво се занимавам и ме превозват най-редовно. Нямам никакви проблеми с кметове, с кравари, с овчари...

- Коя е най-ценната билка в нашия район?

- Няма ценна билка, всички са еднакво безценни. Всяка за себе си е уникална, защото идва от лозето на Небесния Отец. А неговото лозе е най-чисто - няма лаборатория, няма цех, няма фабрика и синтетика. Има чист, натурален природен дар. И една билка може да действа благотворно на няколко органа. Примерно шипката - помага на черния дроб, но и пречиства кръвта. И правейки това, тя улеснява функциите на другите органи. Това е като в една бригада, в която всички работят задружно. Ако само един или двама не работят - работата на бригадата куца.

- Каква е твоята професия? Има ли нещо общо с билкарството и болестите?

- Не, аз съм бил международен шофьор, с 37 години стаж. На ТИР съм работил четвърт век навън, видял съм много свят. Вчера (8 декември) навърших 72 години. Мисля, че няма да остарея - може физически това да стане, обаче духовно - никога.

- Каква, според теб, е задачата на билките?

- Всяка билка има задача да предпазва. Миксът от билки е армията - добре въоръжена, обучена, нахранена и отпочинала.

- Всичко, което правиш, е за твоя сметка. Не вземаш и стотинка. Даже стотиците кламери, с които прикрепяш указанията, не можеш да си платиш с билките?

- Това са житейски подробности. Важното е, че съм щастлив.

- Накрая да те попитам и за дългогодишното ти приятелство с проф. Коста Костов - национален консултант по пулмология и специалист по белодробни болести?

- Вчера, на рождения ми ден, последно се чухме. Каза ми: Ти си щастлив човек, Ичев. Ти си умножил своя празник, направил си го съвършен.

- Откога се познавате с професор Костов?

- От 35 години, запозна ни общ приятел. Коста е моят ментор. Майка му е от село Ябълчево, после се преместила в Айтос. Детството му е минало в Айтос, при баба и дядо. Всяка година ми гостува.

- Изпращаш ли му билки?

- Естествено. Имаме традиция, всеки месец се събираме в 200-годишната му къща в Троян.

- Какво е за теб щастието?

- То е наградата да си здрав. За мен е щастие и когато другите са здрави - на това съм се посветил.

- Какъв е съветът ти към айтозлии?

- За да сте здрави, използвайте лечебните растения и спазвайте правилата. Не подценявайте неароматните билки. Много често те са по-ценни от ароматните. И една добра стратегия - живовляк с щипка босилек, мащерка и мента. Бъдете здрави!


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Бургаският кардиолог д-р Ралица Чавдарова:  Хора над 35-40 години трябва да провеждат профилактични прегледи за сърце
  09.10.2021 13:01      

Артериалната хипертония е „тихият убиец“ Интервю на Янчо НИК