Събота, 13 Мар 2021
    
Любопитно

Жълт код и валежи днес

  12.12.2020 09:00  
Жълт код и  валежи днес


Днес е обявен жълт код за интензивни валежи за 13 области в страната, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

Ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 л/кв. м, които в областите Смолян, Кърджали и Хасково се очакват през нощта срещу 12 декември, като там количествата на места ще достигнат до 50 л/кв. м, а над 1000-1100 м надморска височина дъждът ще се примесва със сняг.

Днес ще е предимно облачно и дъждовно. Сутринта на места в равнините ще има мъгли. След обяд от запад валежите ще започнат да спират. В Източна България ще духа умерен югоизточен вятър, в Западна - слаб от запад. Максималните температури ще са между 7° и 12°, по-ниски в северозападната част от страната, където преди обяд дъждът ще се примесва със сняг.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, след обяд и временно силен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над около 1300 метра - от сняг. След обяд от югозапад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, в масивите от Източна България - силен от юг. Максимална температура на 1200 метра - около 6°, 2000 метра - около 0°.

Атмосферното налягане се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.



 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Доган: Коронавирусът преобрази политически реалности и показа държавни дефицити
  12.12.2020 13:46      

Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него, обяви