Събота, 13 Мар 2021
    
Бургас

И на фрегата „Смели“ отбелязаха Никулден

  08.12.2020 18:02  
И на фрегата „Смели“ отбелязаха Никулден

Завърши участието на фрегата „Смели” в операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „SEA GUARDIAN”.

По време на операцията екипажът на фрегатата изпълни, както поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията, така и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.

По стара морска традиция бе отбелязан и 6 Декември – Никулден. На борда на кораба лично се качи бог Нептун и неговата свита, за да поздрави екипажа и да покръсти младите моряци.

На 07 декември 2020 г. се проведе учение „CRYSTAL SEA 2020“, съвместно с корвета „LAHAV“ и патрулен кораб „ROMAH“ от ВМС на Израел и фрегата „SPETSAI“ от ВМС Република Гърция. Отработени бяха действията по проверка на търговски кораб със съмнително поведение, оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадали военнослужещи, търсене  и спасяване на море.

Целта на учението бе да се подобри взаимодействието, да се отработят процедурите,  готовността и реда за евакуиране и оказване на медицинска помощ на тежко пострадали военнослужещи от сили на НАТО и държава, която не е член на Алианса, като Израел.

През целия период на участие в операцията „SEA GUARDIAN” фрегата „Смели” наблюдава 181 кораба, установи комуникация и разпита 43 кораба от търговския трафик и опозна над 263 въздушни цели, повечето от които  са граждански.

До момента, фрегата „Смели” е проплавала общо 6390 морски мили.

Предстоят още 430 морски мили, до последното заставане във военноморска база Аксаз – Република Турция, а след това – най-чаканите 724 морски мили, когато фрегата „Смели” ще застане у дома – в Пункт за базиране – Варна.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Доган: Коронавирусът преобрази политически реалности и показа държавни дефицити
  12.12.2020 13:46      

Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него, обяви