Петък, 05 Мар 2021
    
Бургас Любопитно

Народна песен възхвалява свети Никола

  05.12.2020 13:19  
Народна песен възхвалява свети Никола

Дона МИТЕВА

Автентична народна песен, посветена на свети Никола, в която той иска да бъде почетен на деня си с жълтица, купа чорба и жито: „Свети Никола вино пие/ на високо на високо на платера/ млади наши божеле/ в среде море кораб се дави/ кораб се дави с триста юнака“, показва мобилна експозиция, посветена на покровителя на Бургас. Целта на организаторите – читалище „Изгрев“, е информационните табла да бъдат разгледани поетапно от повече хора, на някои от най-активните обществени места в квартал „Изгрев“ - храм „Св. Атанасий“, пазар „Велека”, парка в к-с „Изгрев” (на алеята срещу входа на магазин “Билла”, до станцията за велосипеди), скейтпарк в ж.к. „Изгрев”, пазар в ж.к. „Зорница” и НЧ „Изгрев 1909”.

„Провокираме вниманието на бургазлии към нещо нетрадиционно и интересно. Нека се откъснем по този начин от неприятните мисли за ограниченията и пандемията и да си създадем празнично настроение”, казва  Даниела Власакиева, председател на читалищното настоятелство, която намираме заедно с библиотекарката Албена Караиванова на пазара в комплекс „Изгрев”, където вдъхновено разговарят  с гражданите. „Хората от „Зорница” и „Изгрев” казват, че обичат да си  припомнят неща, свързани с празника и които знаят. Но още по-хубаво е това, че научават по нещо ново.

Като например това, че първата никулденска църковна служба на български език в Бургас се провежда през 1906 г. в църквата „Преображение Господне” с хоругви и църковно пеене. След литургията е организирано литийно шествие до морето, водено от Сливенския митрополит Гервасий, следван от моряците, рибарите и техните семейства. Жените, които по традиция варели жито от предната вечер и го освещавали в храма, на този ден  го носели със себе си заедно с цветя. Цветята хвърляли в морето, а житото раздавали на място на всеки присъстващ.

За осъществяване на хубавата идея читалището получи подкрепата на специалисти от РИМ-Бургас и Държавен архив - Бургас. Общият стремеж е чрез представените материали да се концентрира на едно място изчерпателна информация за светеца, начините за честване на неговия ден в различни държави, в България и Бургас, да се покаже спецификата му като светец-покровител на всички свързани с морското дело, рибарството, банкерството и др.

Още от архивите:

За духа на празника съдим и от писмото на капитан Г. Кожухаров – началник на пристанището в Бургас, адресирано до Областното полицейско управление на 14 декември 1942 г. В писмото капитан Кожухаров посочва, че “... патронният празник на моряците – Никулден, следва да бъде отпразнуван с най-голяма тържественост”, поради което призовава областния полицейски началник да разреши изпълнението на следната програма: “1. Да се обяви с афиш самия празник... 2. Да се пропагандира морската идея посредством печата и малки хвърчащи листове ....3. Манифестация със знамето и музиката под строй от всички моряци и сродни служби и организации ... 4. Полагане венец пред паметниците на будителите, от там на пристана при баните – хвърляне втори венец в морето за загиналите моряци....”.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.